Aktuális

Mégis emelkedhet az ápolási díj

A minisztérium hajlik rá, hogy teljesítse a civilek követeléseit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt tervezi, hogy megemeli az ápolási díjat – írj az Infostart. A tárca azután közölte ezt a szándékát, miután egyeztetett az emelést követelő civil szervezetekkel.

Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Az elmúlt hetekben több érdekképviselet és civil szervezet  kérte a kormányzattól a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg fiatalokat ápoló családtagok helyzetének rendezését. A minisztérium közleménye szerint 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt azoknak a gondozóknak az ellátása, akik súlyos állapotban lévő hozzátartozóikról gondoskodnak. A tárca illetékesei hangsúlyozták: a tartósan beteg gyereküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok idén januártól havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást is kapnak, és a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot szereznek.    
 
Az Emmi közleményében azt írta, hogy az egyeztetésen részt vevő civil szervezetek egyetértettek a kormány elképzelésével, amely szerint tovább emelnék az ápolási díjat. Az emelés részleteiről a minisztérium további szakmai és civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel és a aszociális ágazat egyeztető fórumával is párbeszédeket kezdeményez majd.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top