Aktuális

Meghalt Szepesi György, a legendás rádiós

Az Aranycsapat 12. tagjának választott legenda közvetítéseire milliók emlékeznek, hangja és egyedi stílusa még azokat is elvarázsolta, akik nem szeretik a sportot.

Szerdára virradóra, 96 éves korában meghalt Szepesi György, a magyar rádiózás legendája – közölte a család a Nemzeti Sporttal.

Szepesi György 1922-ben született Budapesten Friedländer György néven. Édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg.

A Magyar Rádióhoz 1945-ben került, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Sportközvetítéseire milliók emlékeznek. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített az olimpiákról, a labdarúgó-világbajnokságokon 1945-től 2010-ig dolgozott.

Szepesi György 2014-ben (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Annyi emlékezetes eseményt közvetített, hogy nehéz lenne a leghíresebb pillanatokat kiválasztani, de kétségkívül ezek közé tartozik az 1953. november 25-i, az évszázad mérkőzése néven elhíresült magyar-angol 6:3-as meccs, amelyen a magyarok legyőzték az otthonában 90 éve veretlen Angliát – írtuk Szepesi György 95. születésnapján.

Amikor beállt (-ült) a mikrofon mögé, akkor volt igazán önmaga. Hangja és egyedi stílusa elvarázsolta a hallgatókat. Olyan átéléssel, szenvedéllyel és hatalmas munkabírással vetette bele magát minden egyes közvetítésébe vagy műsorba, hogy még azt is magával ragadta, aki utálja a sportot.

Karrierje azonban nem csak a mikrofon mögött volt emlékezetes. 1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke volt, és 12 évig volt a FIFA végrehajtó bizottságának a tagja. Nagy szerepe volt abban, hogy Puskás Ferenc először hazatért 1981-ben 25 év emigráció után.

Pályája során rengeteg elismerést kapott: FIFA Érdemrenddel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Érdemrendjével (ezüst fokozat, 1995), Pulitzer-emlékdíjjal (2002) és az MLSZ életműdíjával ismerték el munkáját.

A legnagyobb elismerés azonban minden bizonnyal az volt, hogy a legendás Aranycsapat a tizenkettedik játékosának választotta őt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top