Aktuális

Meghalt a fiatal magyar táncművész

Fenyves Márk mozdulatművész 45 éves volt.

Az Orkesztika Alapítvány és a MOHA – Mozdulatművészetek Háza vezetőjét 45 évesen érte a halál – írja a szinhaz.hu.

Fenyves Márk az általános iskolai tanulmányait Nagykanizsán végezte, majd a középfokú tanulmányait Pécsett, a Művészeti Szakközépiskolában, a művészeti oktatás után pedig a fővárosban, a Magyar Iparművészeti Egyetemen tervezőművész egyetemi diplomát szerzett textil szakon. Eck Imre koreográfiáinak hatására érdeklődése a képzőművészet területéről a táncművészet felé fordult. Felsőfokú tanulmányokat folytatva, tudományos fokozatokat szerezve lett mozdulatművész, esztétikus testképző – kinetológus, moderntánc-pedagógus okleveles tánctanár.

A Duncan-Dienes Orkesztika Iskola, MOHA-Mozdulatművészek Háza és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat (Még 1 Mozdulatszínház) alapító tagja, kutatási és művészeti igazgatója, orkesztikatanár (orkesztész), mozdulatelmélet-, mozdulatelemzés-tanár, tánctörténeti kutató volt.

Táncosként elsőként az Orkesztika Mozdulatszínház tagja volt (1992–1995), majd a Dekadance és más csoportoké. A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztésének céljából dr. Dienes Gedeonnal és Pálosi Istvánnal létrehozta a Duncan–Dienes Orkesztika Iskolát (1997), Mozdulatművészeti Stúdiót (2001), valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot (Még 1 Mozdulatszínház, 1995), melynek művészeti vezetője, táncosa, koreográfusa és látványtervezője volt.

 

Pedagógusként 1992-től orkesztikát, mozdulatművészetet, táncelméletet és -történetet, művészettörténetet, képzőművészetet tanított Magyarországon és külföldön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top