Aktuális

Panaszkodnak a tanárok a lassú, drága és használhatatlan e-naplóra

Az új tanévben kötelező használni az elektronikus naplót a magyar iskolákban, a szoftver azonban tele van hibákkal, az iskolákban pedig gyakran nincs elég számítógép, amin használni lehetne.

Kísérleti jelleggel 2016 óta használják, az idei tanévtől viszont kötelezővé tették az állami iskolákban a Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) nevű elektronikusnapló-programot. A 168 óra cikke szerint viszont a tanárok több iskolában is panaszkodnak a rendszerre, mert 

  • nagyon lassú, egyetlen jegy rögzítése percekig is eltarthat
  • a diákok nem tudnak bejelentkezni a rendszerbe
  • a rendszer nem tesz különbséget aközött, hogy valaki egy teljes napot hiányzik, vagy csak egy-két tanórát
  • nem elég biztonságos, könnyű hozzáférni más fiókjához.

Fotó: Profimedia

Ezen kívül számos iskolában nincs elég számítógép, amin be lehetne írni a jegyeket, a tanároknak sorban kell állniuk a gépekhez. Az is előfordul, hogy a Krétából nyomtatható dokumentumok mérete nem kompatibilis az iskolai nyomtatókkal, ezért a tanárok ki sem tudják nyomtatni az űrlapokat, bizonyítványokat.

A Krétára egyébként 1,1 milliárd forintnyi közpénzt költött az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ, miközben a tanároknak még az előző tanévben is egyszerre kellett felvezetniük a jegyeket a nyomtatott és az e-naplóba a rendszer hiányosságai miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top