Aktuális

Ennyit kereshetsz bolti eladóként

Nem mindegy, milyen boltban dolgozol, és az sem, mekkorában. Nagy fizetéskülönbségek vannak.

Folyamatosan hullámzik a bolti eladók bérlistája – írja a blokkk.com, melyet a hvg.hu szemlézett. A legutóbbi statisztika szerint 2018 júliusában 218 ezer forint volt a boltos fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok) havi bruttó átlagkeresete, ami az egy évvel korábbinál 15%-kal több. 

Thinkstock

De jelentős különbség van az árusított termékkörök alapján, a legtöbbet ugyanis az illatszerbolti eladók keresnek. Utánuk jön az autószalonok és a villamoskészülék-boltok eladóinak fizetése, de a bútor és élelmiszeres eladók is átlag 230 ezer forint keresnek.

A kisebb boltok eladói még mindig 200 ezer forintnál kevesebbet keresnek. A trafikban, húsboltban, piacokon és halas boltban pedig még 190 ezer forintot sem ér el a havi bruttó átlagkereset, olyannyira, hogy a halárus bére mindössze 178 ezer forint volt, a sor legvégén.

A foglalkoztatottak száma alapján nézve az egyes bolttípusokat, a legjobban az élelmiszeres diszkontok fizetnek, de autószalonban is ugyanennyit lehet keresni, egy ezres lemaradással. A bérkülönbség a kicsi és a nagy boltok között brutális, 313-132 ezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top