Aktuális

Elpusztult a budapesti állatkert kiselefántja, Asha

Nem sikerült megmenteni a 6 éves Ashát, szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg.

Szomorú hírt tett közzé honlapján a Fővárosi Állatkert: elpusztult Asha, a 2013-ban született kiselefánt, a mostani kiselefánt, Arun nővére. A csaknem 6 éves állat szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg. Az alattomos kór az esetek háromnegyedében halálos, Ashát a leggondosabb kezelés sem tudta megmenteni.

Ashán csütörtöktől kezdve tapasztalták a gondozók az aggasztó tünetek megjelenését. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

A tünetek alapján egyértelműnek tűnt, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító és sajnos igen alattomos betegség. A kórokozó elefánt-herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek.

Így ünnepelte az 5. születésnapját – Forrás: Asha / Facebook

Az állatkert állatorvosai a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól (a vért az állatorvosok még korábban levették arra az esetre, ha esetleg ilyen állategészségügyi problémával szembesülnénk). Ám minden erőfeszítés dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét.

Asha 2013. február 14-én, Bálint napján született, az állatkert két felnőtt elefántja, Angele és Assam első borjaként. Hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top