Aktuális

Terrortámadás egy strasbourgi karácsonyi vásárban, három halott

Kedden este egy 29 éves férfi tüzet nyitott az emberekre egy karácsonyi vásár közelében. Terrorcselekményként kezelik a lövöldözést.

Francia rendőrök egy strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban ketten meghaltak, tizenegyen megsebesültek. Az elkövető, akit már azonosítottak, szökésben van (MTI/EPA/L’Alsace/Maxppp)

Lövöldözés volt kedden este Strasbourgban, egy férfi tüzet nyitott az emberekre egy karácsonyi vásár közelében. Hárman meghaltak, 12 ember megsebesült, köztük hatan kritikus állapotban vannak. 

Az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. Franciaországban és Németországban is elítélték korábban a gyanúsítottat, aki börtönben is volt.

A tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot. Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el. Megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak.

A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltotta a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. Hozzátette: a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják aznap.

A terrortámadás miatt több városrész órákon át le volt zárva. A korlátozásokat később feloldották, a karácsonyi vásár környékén lévő épületeket időközben elhagyhatták az ott biztonságba helyezett emberek. Az Európai Parlament (EP) zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. „A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családjaikkal van” – írta az államfő szerdára virradóra Twitter-üzenetben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top