Aktuális

Tönkreteheti a kisboltokat a kötelező béremelés

A minimálbér és a garantált bérminimum is nő, a kisvállalkozások nehezen fogják bírni a munkaerőhiány miatti versenyt.

Nehéz helyzetbe hozhatja a kisboltokat 2019-ben és 2020-ban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése – mondta az Infostart összefoglalója szerint az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint lesznek olyan vállalkozások, amelyek nem fogják bírni a versenyt.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI Fotó / Kollányi Péter)

Az elmúlt években a minimálbér-emelkedés és a munkaerőhiány miatt jelentős mértékben nőtt a bolti dolgozók keresete. „A boltokban ma már nemcsak a vásárlókért, hanem a munkaerőért is versenyeznek, hiszen jelentős a kiskereskedelemben is a munkaerőhiány” – magyarázta a főtitkár.

Vámos szerint a legnehezebb helyzetben a kisboltosok vannak, hiszen ők az eddigi béremeléseket is nehezen tudták kigazdálkodni. „Magyarországon az elmúlt években folyamatos volt a boltbezárás, ami annak is az eredménye, hogy folyamatosan nyílnak új üzletek, de a bezárók száma nagyobb” – fejtegette.

A statisztikák szerint tavaly a bolti fizikai dolgozók bére 15 százalékkal emelkedett. Sajnos a forgalomnövekedés üteme ennél jóval kisebb volt: változatlan áron, mennyiségben nézve 6-7 százalékot, folyó áron az infláció mellett pedig nagyjából 10 százalékot tett ki. „Minél kisebb a bolt, annál kisebb a mozgástér is, és a versenyhátrányuk is jelentős” – emelte ki Vámos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top