Aktuális

Árat emel a Magyar Posta

többe kerül majd a levélfeladás, viszont kevesebb súlykategória lesz. Júliustól jön az ajánlott levelek nyomkövetése.

Február elsejétől árakat emel, és egyszerűsíti levéltermék-portfólióját a Magyar Posta. A vállalat szerint az áremelés leginkább az üzleti ügyfeleket érinti, a lakosság által leggyakrabban használt levéltermékeknél rendkívül szűk, inflációt követő vagy annál kisebb mértékű emelés várható.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Így változnak a postai díjak:

  • A lakossági ügyfelek legnépszerűbb terméke, a 30 grammos közönséges levél feladási ára nem változik február elsejétől.
  • Az 50 grammos levél díja 5 forinttal lesz több.
  • Az elsőbbségi 30 és 50 grammos levelek szintén 5-5 forinttal kerülnek majd többe.
  • A vállalati, üzleti ügyfeleket érintő, tömeges feladású közönséges levelek díja a tavalyi évhez hasonlóan átlagosan 9,4 százalékkal nő.
  • Az ajánlott többletszolgáltatás 320 forint helyett 350 forintba kerül, a tértivevény ára pedig 220 forintról 240 forintra nő.

A vállalat közölte azt is, hogy a leveleknél a korábbi 7 helyett 4 súlykategória lesz. Az egyszerűsítés az átlagosnál nagyobb súlyú, 50 gramm feletti leveleket érinti. A kategóriák összevonása miatt az ügyfelek magasabb árat is érzékelhetnek, más tételeknél viszont jelentősen csökkennek a korábbi díjak.

A könyvelt levélküldemények elektronikus nyomon követése várhatóan júliustól lesz elérhető. A Magyar Posta tavaly tesztjelleggel elindította a Postai Azonosított Küldemények Követése projektjét.

Ha nyáron élesben is bevezetik a rendszert, gyorsulnak az átfutási idők a tértivevények esetén, a könyvelt levélküldemények – a csomagokhoz hasonlóan – mindig nyomon követhetők lesznek, és csökken a papíralapú adminisztráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top