Aktuális

300 halottja is lehet a brazil iszapkatasztrófának

A hatóságok eddig hivatalosan csak 9 halálos áldozatról számoltak be, de az eltűntek száma ennek a sokszorosa: több mint 300 embert keresnek a gátszakadás után.
brazilia iszapkatasztrófa gátszakadás

Kilenc ember biztosan meghalt, háromszázat pedig még keresnek azután, hogy Brazíliában átszakadt a Vale SA bányavállalat vasércbányájához tartozó iszaptározó. A gátszakadás helyi idő szerint péntek délután egy órakor történt: miután a tározó gátja átszakadt, a lezúduló iszap magával sodort egy másik gátat is – írta a BBC.

A katasztrófa idején a helyszínen több mint 400-an dolgoztak: épp ebédeltek, mikor jött az iszap. A hatóságok közlése szerint a bajba jutott munkások közül százan előkerültek, de tucatnyian megsérültek. További probléma, hogy az iszapár – azután, hogy áthömpölygött a gátrendszeren – elsodorta, ellepte a környéken lévő házakat is: munkagépeket, autókat vitt magával, de nem kímélte a helybéliek állatait sem.

A megye kormányzója szerint minimálisak az esélyek arra, hogy túlélőket találjanak. A mentésen jelenleg is több százan dolgoznak, de még újabb kétszáz segítőt várnak a helyszínre, ahova megérkezett már a brazil elnök, Jair Bolsonaro is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top