Aktuális

Tudományos áttörés: sikeres módszer a poloskák ellen

Egy-két éve már itthon is megszokott, hogy a poloska tavasszal és ősszel is megszállja a lakásokat. Amerikai kutatók most megvizsgálták, mekkora résen férnek át ezek a rovarok.

A kellemetlen szagú, ráadásul a Bear Gryllséhez hasonló túlélőképességgel bíró, apró jószágok, a poloskák (Halyomorpha halys) a klímaváltozás következtében néhány éve már a magyar otthonok életét is megkeserítik tavasszal és ősszel. Emiatt pedig sokan álmodoznak poloska mentes lakásról.

A Virginiai Egyetem kutatói

MTI Fotó: Rosta Tibor

nemrég fadobozba zártak számos poloskát

azért, hogy teszteljék, mekkora nyíláson férnek át – írja a hvg. A különféle átmérőjű nyílásokkal ellátott dobozt addig melegítették, míg a rovarok menekülni nem akartak belőle. A Journal of Economic Entomology írása szerint a poloskák a  minimum 7 milliméteres lyukakon, illetve a legalább 3 milliméteres vágásokon tudták keresztülszuszakolni

közmegvetésnek örvendő lapos porhüvelyüket.

Mivel pedig az ennél kisebb réseken ezek szerint nem férnek át, kész is van a megoldás: ha nem akarsz poloskát a házadba, akkor arra figyelj, hogy az ajtód-ablakod körül

ne maradjon ennél nagyobb rés!

És akkor már csak szellőztetéskor kell ügyelni, hogy a szagos bogarak a portán kívül maradjanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top