Aktuális

Ő az új-zélandi tömeggyilkos

Egy ausztrál szélsőséges felelős az új-zélandi mészárlásért, magyar nevek is szerepeltek a tömeggyilkos fegyverén.

Egy boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni 49 halálos áldozatot követelő pénteki terrorcselekmények elkövetője, Brenton Tarrant tette végrehajtása során, fegyvereit pedig egyebek mellett fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok díszítették.

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről, a 28 éves  Brenton Tarrantról – Fotó: MTI/AP

Élőzött, miközben gyilkolt

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé. A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A felvételen egyebek között Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt dicsőítő szerb nacionalista dalt hallani. Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék a boszniai muszlimok ellen elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért ítélte el. A YouTube videómegosztó oldalon is megtalálható dal videoklipje lesoványodott muszlimokat mutat egy szerb fogolytáborban a délszláv háború idején. „Óvakodj az usztasáktól és a törököktől” – hallani a dalszövegben. Ezek a boszniai horvátokra és muszlimokra használt lealacsonyító kifejezések.

Hunyadi János neve a fegyveren

A Brenton Tarrant által használt fegyvereket szinte ellepték a fehér festékkel felvitt szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok. A videóban szereplő legalább két fegyveren utalások voltak a többi között a 11 éves Ebba Akerlundra, aki egyike volt annak az öt halálos áldozatnak, akiket 2017 áprilisában Stockholmban az üzbég Rahmat Akilov halálra gázolt lopott teherautójával.

Az elkövetőhöz köthető – időközben törölt – Twitter-oldalon további fotók voltak a videóban használt gyilkoló szerszámokról. Ezeken muszlim vereségeket jelző történelmi dátumokat is ki lehet venni, mint például Bécs 1683, ami utalás az osztrák főváros Ottomán Birodalom általi sikertelen ostromára, vagy Akko 1189, utalva a mai Izrael területén fekvő város harmadik keresztes hadjárat alatti ostromára.

A fegyvereken cirill írással olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, illetve az egyik táron a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, a Magyar Királyság régense, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top