Aktuális

Elmaradt operációk: havi nettó 300 ezerrel is csábíthatják a műtőssegédeket

Kedden az összes érsebészeti műtétet törölték műtőssegédhiány miatt a Fiumei úti baleseti sebészeten.

A 168 óra információi szerint szokatlanul indult a kedd reggel a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti baleseti sebészetén. Mint írják, az első operációra előkészített beteget betolták a műtőbe, majd ki is tolták. Állítják, hogy a következő páciensre már sor sem került. A lap szerint az egyik ápoló ezt azzal magyarázta, hogy nincs elég műtőssegéd.

Nem veszik fel a kesztyűt (Profimedia)

Gyakran már a képzés alatt elhelyezkednek a műtőssegédek, olyan nagy hiány van belőlük, versenyeznek értük a munkaadók” – mondta az NLCafénak a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ szakmai vezetője (a képzőhelyen OKJ-s „műtőssegéd-gipszmester” képzést is tartanak). Vagyis a műtőssegédek elég jó alkupozícióban vannak, és aki már dolgozik valahol, feltehetően jól is keres. A korábban itt végzettek visszajelzéseiből úgy tudni, létezik itthon havi nettó 300 ezer forintos fizetés is. Érdekes, hogy ezen a területen nem jellemző a külföldre vándorlás, inkább a hazai intézmények közötti mozgás.  „Ha valakinek nem tetszenek a feltételek, nagyon hamar talál máshol munkát – tette hozzá a szakember. – Feltehetően más intézményeket is érint vagy érinteni fog ez a helyzet.

Mit csinál a műtőssegéd?

· Kommunikál a beteggel, adatait dokumentálja

· Biztosítja az aszepszist, antiszepszist

· Törött testrészeket rögzít, gipszel

· Műtőt, műtéti technológiai eszközöket előkészít, karbantart

· Mozgatja, kezeli, fekteti a beteget

· Boncol, mintát vesz

· Műtét lebonyolításánál asszisztál, megfigyeli a beteget, orvosi utasításra gyógyszert, oldatot juttat be

· Orvosi utasításra gyógyszert, oldatot juttat a betegbe, ill. a műtéti területre

· Endoszkópos beavatkozásnál asszisztál

· Beavatkozás után megfigyeli a beteget

A rendszer láncszemekből áll, ha egy vagy több kiesik, akkor borul a rendszer is, nem fog tudni tovább működni – mondja dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. – A hatvani Albert Schweitzer kórházban például betegszállítókból van jelenleg komoly hiány. Ha nem fizetjük meg őket rendesen, és nem teremtünk tisztességes körülményeket, akkor el fognak menni.

Dr. Kunetz Zsombor szerint egyre több intézményben jelentkezik hasonló probléma. „Kevés az egészségügyi szakember, és azt a keveset is nagyon rosszul használjuk. Sok kórházunk van, szétszórtan helyezkednek el, nem tudjuk rendesen fenntartani ezeket. Én is amellett vagyok, hogy nagy intézményeket kellene létrehozni jobb felszereltséggel, és megszervezni hozzájuk a szükséges feladatokat. Például több ambuláns, egynapos ellátást, a bent fekvést annyira redukálni, amennyi feltétlenül szükséges. Ezt ki lehetne egészíteni az otthoni ápolás és gyógytorna megszervezésével. Az a baj, hogy az egészségügyi rendszer egész szerkezete rossz, leginkább a feudális társadalomhoz hasonlít.”

Ami a műtőssegédeket illeti, kérdés, hogy hogyan tudnak a kórházak „egymásra ígérni” a béralkuban, ha a közalkalmazotti bértábla egységes. „Kis extrával ki lehet azt egészíteni, ha ki tudja gazdálkodni a kórház – magyarázza a szakértő. – Egyébként egy-egy műtéti törlés mindennapos egy kórház életében, de az egész műtéti programé már nem. Ilyenkor legalább azt meg kellene szervezni, hogy a betegek átkerüljenek más intézménybe.

Megkeresésünkre Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatója így reagált: „A híradásokban megjelentekkel ellentétben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben az akut műtéti beavatkozásokat nem kellett elhalasztani, a sürgős műtéteket elvégeztük, és a következő napokban is el fogjuk végezni. 2019.03.19-én a két műtőre kitűzött programot egy műtőre csoportosítottuk át. Két műtőssegéd távozott kórházunkból, helyettük két fő felvétele folyamatban van. A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet folyamatos műtéti tevékenysége biztosított.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top