Aktuális

Újabb zagykatasztrófa fenyeget Brazíliában

A január végi, több mint kétszáz halálos áldozattal járó gátszakadást követően egy újabb hasonló katasztrófa fenyeget.
iszapkatasztrófa brazilia

Azután, hogy a Vale SA brazil bányászati vállalat zagytározójánál történt gátszakadás január végén több mint kétszáz embert megölt, újabb hasonló katasztrófa fenyeget. Legalábbis erre utal az a független szakértői vizsgálat, ami kimutatta, hogy a Sul Superior gát falának stabilitása kritikus a Gongo Soco bányában.

A katasztrófavédelem helyi szóvivője a Globo televízió műsorában elmondta, a legmagasabb, hármas szintű kockázati besorolást követően már megkezdték az emberek evakuálását a környéken.

Mint ismeretes, a Minas Gerais államban lévő Córrego do Feijao vasércbánya zagytározójának fala január 25-én szakadt át. 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékkel teli iszap ömlött ki, ami egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént is tartalmazott. Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét és több környező települést, valamint beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top