Aktuális

Felháborító dolgot kérdezett a nemi erőszak áldozatától egy bíró

A New Jersey-i bírót most hivatali szabálysértéssel vádolják: 3 hónapra felfüggesztik az állásából.
bíróság áldozathibáztatás bíró

„És megpróbálta összezárni a lábait, hogy megakadályozza az erőszakot?” A New Jersey-i John Russo bíró ilyen és ehhez hasonlóan bántó kérdésekkel bombázott egy nőt, aki 2016-ban azért vett részt egy bírósági meghallgatáson, mert távoltartási végzést szeretett volna volt párja ellen, aki elmondása szerint rendszeresen bántalmazta és többször megerőszakolta őt.

A New York Times beszámolója szerint Russo a meghallgatáson egy sor felesleges, abszurd és bántó kérdést tett fel az áldozatnak, emiatt hivatali szabálysértés miatt eljárás indult ellene. A leirat szerint Russo egy ponton azt a kérdést szegezte az áldozatnak, tisztában van-e azzal, milyen módon tudja megakadályozni azt, hogy valaki az akarata ellenére közösüljön vele. „Fizikailag bántanám, azt mondanám neki, hogy hagyja abba. Esetleg elfutnék” – válaszolta a nő, aki utóbb elmondta, egyáltalán nem ilyen viselkedésre számított egy állítólag „pártatlan” bírótól.

Russo ráadásul nem is érte be ennyivel. A folytatásban még tovább kínozta a nőt, a kérdéssor végén pedig azt vágta a szemébe, hogy véleménye szerint a nő korántsem tett meg mindent azért, hogy megakadályozza az erőszakot. „Megpróbálta összezárni a lábát? Akadályozni a behatolást? Hívni a rendőrséget? Megtette ezek közül bármelyiket is?” – kérdezte a bíró.

Az áldozat a meghallgatás után elmondta, meglepték a bíró kérdései, annál is inkább, mert ezekre nem tőle, hanem a vádlott védőjétől számított volna. Miután a nő panaszt tett, Russo ügyét egy független bizottság vizsgálta ki, méghozzá a meghallgatáson készült leirat alapján. Két évvel az eset után a bizottság most arra jutott, a bíró valóban szabályt sértett: „ez a fajta érzelmi éretlenség alkalmatlanná teszi a hivatalának betöltésére” – írták a 45 oldalas indoklásban.

Russónak a bizottság döntése értelmében nyilvános meghallgatáson kell majd részt vennie, és ha ott is bűnösnek találják, szabálysértés miatt három hónapra felfüggesztik majd az állásából, és kötelezik, hogy érzékenyítő képzésen vegyen részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top