Aktuális

Notre-dame-i tűz: ennyi maradt a székesegyházból, bejelentették az újjáépítést

Odaveszett a kúp alakú huszártorony, de a két másik tornyot és a kőből készült szerkezetet sikerült megmenteni. Emmanuel Macron bejelentette: újjáépítik a Notre Dame-ot. Közben világszerte adománygyűjtés indult, Salma Hayek férje máris hatalmas összeget ajánlott fel, de Szeged is segít.

Hétfő este a fél világ követte lesújtva, ahogy a párizsi Notre-Dame székesegyház lángokban áll. A tűzben ledőlt a kúp alakú huszártorony, a tetőszerkezet kétharmada odaveszett, de az épület kőből készült szerkezetét és a tornyait sikerült megmenteni a teljes pusztulástól.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a kora esti órákban keletkezett a tűz hétfőn. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. Így omlott össze a huszártorony:

Egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során, mivel a régi építőanyagok miatt borzasztó kényes feladat az öreg templomok oltása. Ezen a drónfelvételen, jól látszik, hogy szinte az egész épület lángokban állt.

André Finot, a Notre-Dame székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak biztonságban vannak a sekrestyében lévő kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Imádkoztak a katedrálisért

Az emberek az utcán gyűltek össze a lángoló katedrális környékén, miközben nézték, hogyan próbálják a tűzoltók megmenteni az ikonikus épületet. Sokan teljesen összeomlottak, sírtak, zokogtak, mások egyházi dalokat énekelve imádkoztak.

Kedd reggel így nézett ki a Notre-Dame a tűz után:

A párizsi ügyészség egyelőre balesetként kezeli a keletkezett tüzet. A vádhatóság korábban kizárta a gyújtogatást, illetve egy esetleges terrorcselekményt.

Újjáépítik a székesegyházat

Emmanuel Macron francia elnök valódi tragédiának nevezte a tüzet, és nem sokkal éjfél előtt jelentette be a Notre-Dame előtti téren: újjáépítik a székesegyházat.

A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma. A Notre-Dame ég, és tudom, milyen fájdalmat érez sok francia. Ma éjjel azonban a reményről is szeretnék beszélni. (…) Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, megépítettük és évszázadokon át bővítettük és szépítettük.Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni.

Megnézem
Összes kép (14)

Macron köszönetet mondott a tűzoltóknak, és közölte azt is, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Salma Hayek férje 100 millió eurót adományozott

Salma Hayek férje, a francia milliárdos üzletember, François-Henri Pinault már hétfőn bejelentette, hogy 100 millió eurót, azaz 32 milliárd forintot ajánl fel a katedrális újjáépítéséhez. Pinault annak a cégnek a tulajdonosa, amely egyebek mellett a Gucci és az Yves Saint Laurent divatmárkákat birtokolja.

Salma Hayek és  Francois-Henri Pinault (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Kedden a szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánlott föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

Japán is bejelentette, hogy támogatni fogják a helyreállítást, és közben számos privát adománygyűjtő kezdeményezés is indult: támogatásokat vár a francia Fondation du Patrimoine nevű örökségvédelemmel foglalkozó szervezet, és pénz gyűjt az amerikai French Heritage Society is.

A sztárokat is lesújtotta a hír

A katedrális leégéséről a sztárok is megemlékeztek. Liptai Claudia Eros Ramzotti bécsi koncertjéről jelentkezett be. Azt írta, ez a dal szóljon a 800 éves Notre-Dame-ért:

Shane Tusup szívet tépőnek nevezte a tüzet. Azt írta a Facebookon, számtalanszor járt már Párizsban, de a legkedvesebb emléke az, hogy ahogy a Notre-Dame mellett ül egy kávézóban, és gyönyörködik a lélegzetelállító épületben.

A Notre-Dame-ot Quasimodo is siratja, legalábbis azokon a szívszorító rajzokon, grafikákon, amelyek néhány órával a tűzvész után jelentek meg a közösségi oldalakon.

(Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top