Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Ilyen, mikor összefog egy roma és egy nem roma magyar kislány

A bőrszín épp olyan, mint hogy valaki szőkének vagy kék szeműnek születik. A származása miatt mégis sok gyereket bántanak az iskolatársai.

Valczer Hajnalka fotográfus képei egyszerűen fogalmaznak meg egy olyan társadalmi problémát, amely része a mindennapjainknak. A képeket a 37. Magyar Sajtófotó Kiállításon társadalomábrázolás, dokumentarista kategóriában állították ki.

„A képen Bódi Tina 9 éves roma kislány és Palotai Mandula 10 éves nem roma származású kislány látható. Tina Erdélyből költözött Magyarországra, és nem tagadja származását. Elbeszélése alapján nem roma gyerekekkel sokszor volt származása miatt konfliktusa, az iskolában és a játszótéren is egyaránt csúfolták vagy megfenyegették” – mondta el Hajnalka, amikor a képen szereplő két lányról kérdeztem.

roma gyerek kirekesztés fotók

Fotó: Valczer Hajnalka

A probléma – mint általában – nem a gyerekekkel van. Az átlagos, a sorból nem kilógó gyerek sem úgy születik, hogy eleve utál mindenkit, akinek más a bőrszíne, hanem nyilván a szülőktől, környezettől tanulja el a kirekesztést és ítélkezést azok felett, akik eltérnek az általa ismert átlagtól. Veszélyes, ha nem tanítjuk meg a gyerekeinket a toleranciára, jelentősen megnehezíthetjük vele az életüket, ha képtelenek arra, hogy másokat elfogadjanak.

A fotós a szülők feladatát emelte ki a képek mögött rejlő üzenetből:

A gyerekek bizonyos életkorban nem értik, érzékelik a társadalmi elkülönítést, és emiatt borzasztó fontos a szülő feladata. Megtanítani, érzékenyíteni kell őket. A fotósorozaton a főszereplő nem roma származású barátnőjével üzeni, hogy ők csak gyerekek, és bőrszínük, származásuk miatt nem érzik másnak magukat.

roma gyerek kirekesztés fotók

Fotó: Valczer Hajnalka

roma gyerek kirekesztés fotók

Fotó: Valczer Hajnalka

roma gyerek kirekesztés fotók

Fotó: Valczer Hajnalka

roma gyerek kirekesztés fotók

Fotó: Valczer Hajnalka

roma gyerek kirekesztés fotók

Fotó: Valczer Hajnalka

A fotós a képekkel szeretne kiállni a rasszizmus ellen, hogy ne olyan világban éljünk, amelyben egy gyereket a származása miatt atrocitások érnek a játszótéren vagy az iskolában. A változás pedig a szülőknél kezdődik, ott, hogy mennyire nevelik elfogadóvá a gyerekeiket. Hogy egy 9 éves kislánynak ne az legyen a fő konfliktusforrása a kortársai között, hogy milyen a bőrszíne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top