Aktuális

Elkobzott pumát fogadott örökbe az amerikai nagykövet helyettese

A gesztussal a nagykövetség az elismerését fejezi ki a Szegedi Vadasparknak.

Egy korábban illegálisan tartott és ezért elkobzott nőstény pumát (Puma concolor) fogadott jelképesen örökbe az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nevében David Kostelancik misszióvezető-helyettes szerdán a Szegedi Vadasparkban.

A gesztussal a nagykövetség az elismerését fejezi ki a Szegedi Vadasparknak, valamint a magyar rendészeti és állategészségügyi hatóságoknak a vadon élő állatok illegális kereskedelme és a veszélyeztetett fajok védelme érdekében tett erőfeszítéseikért – közölte a diplomata.

Csak állatkertben gondozható

Szegeden két fiatalnak számító pumát gondoznak: a 2015-ben született hím az angliai Exmoor Zooból egyévesen érkezett a városba, a párja azonban elkobzott egyedként került az állatkertbe. Egy magánszemélynél foglalták le több más nagyragadozóval együtt.

Magyarországon a veszélyesnek számító vadállatok tartása szigorú feltételekhez, engedélyekhez kötött, a különösen veszélyes fajok egyedeit – így a pumákat – csak állatkertben gondozhatják. A fiatal – feltehetően szintén négyéves – nőstény tisztázatlan körülmények között került tartójához, így a természetvédelmi hatóságnak nem volt más lehetősége, mint közgyűjteményben elhelyezni az állatot.

(MTI)

(Kiemelt kép: Illusztráció – Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top