Aktuális

A patkányok után elárasztották a fővárost a csótányok is

A kártevők a rendszeres hatósági felmérések elmaradása miatt szaporodhattak el, a legfőbb ok a kapacitáshiány.

Az Index számolt be róla, hogy a budapesti önkormányzat felbontotta eddig meglévő szerződését a budapesti kormányhivatallal, így a patkánypopuláció mellett a csótánymentesség fenntartásához szükséges méréseket sem a területi közigazgatás végzi majd a jövőben.

A lap értesülései szerint hónapok óta problémát jelentett ezeknek a feladatoknak az ellátása, a kapacitás hiánya pedig május végére még súlyosabb működési problémákhoz vezethet a fővárosi és megyei kormányhivatalokban egyaránt. Ez nem csak a rágcsáló- és rovarirtási feladatokat érinti, létszámhiány tapasztalható például a gyámügyi vagy a közegészségügyi feladatokat ellátó kormányalkalmazottak körében is.

A patkányok mellett a csótányok is aggasztó mértékben szaporodnak a fővárosban (Fotó: iStockphoto)

Többek között ennek is az eredménye, hogy a fővárosi csótányirtásra vonatkozó keretszerződést módosítani kellett, a kártevőirtással kapcsolatos teljesítményigazolásokat pedig május elejétől maguk az érintett közintézmények végzik. A patkányok észlelésének nyilvántartását eközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrzi.

Az Index azonban úgy értesült, hogy ennek ellenére hónapokon keresztül elmaradt a patkányok populációjának és a csótányok elszaporodásának hatósági mérése. A lap idéz egy 2018. december 21-i levelet, amely szerint a kormányhivatal már akkor kezdeményezte a kártevők ellenőrzésére szóló szerződés felbontását, ezt azonban a fővárosi önkormányzat „vagy nem értette, vagy nem vette elég komolyan”.

Az ügyben érdekesség, hogy a főváros végül a patkányirtást korábban elvégző, de tavaly decemberben lecserélt Bábolna Bio nevű céget bízta meg a csótányirtással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top