Aktuális

Hajóbaleset: a Hableány kiemelését készítik elő a búvárok

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor emelhetik felszínre a roncsot.

Szombat reggel nyolc óra körül a Terrorelhárítási Központ (TEK) búvárai jelentek meg a Hableány hajó katasztrófájának helyszínén, később pedig megérkezett a koreai mentőcsapat is – írja az Index.

A TEK illetékesei pénteken azt mondták, hogy a kiemelés akár szombaton vagy vasárnap megkezdődhet, de az is lehet, hogy a jövő hétig húzódik a művelet. A Clark Ádám úszódaru már pénteken a helyszínre érkezett, és rögtön munkába áll, amint a búvárok átvezetik a hevedereket a hajó alatt.

Kotrógép egy hajón, valamint a mentőcsapat tagjai a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 7-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A műszaki egyetem mérnökeinek számítása alapján négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez. A búvárok folyamatosan azon dolgoznak, hogy ezeket a hevedereket átfűzzék.

A szakemberek arra számítanak, hogy a roncs a hordalékkal és a vízzel együtt 60 tonna súlyú lesz. Ha már a drótkötelek a helyükön vannak, akár fél óra, egy óra alatt kiemelhetik a víz felszínére a roncsot.

Ezután egy hosszabb, elhúzódó folyamat kezdődik. Ha már minden ablak a felszínen lesz, megkezdik a víz kiszivattyúzását, majd eldöntik, milyen módon szállítják el a hajót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top