Aktuális

Szerdától hőségriasztás, kegyetlen meleg lesz

Folytatódik a hőhullám, 36 fok is lehet, az UV sugárzás erős lesz.

Szerdán legtöbbször keleten zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, egy-egy zápor, zivatar is főként ott fordulhat elő. A déli-délkeleti szelet elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, írja a HVG. A hőhullám ennek ellenére folytatódik, délután 31-36 fok várható, és életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

A hőség miatt a párásító berendezésnél hűsölő turisták Budapesten, a Kossuth téren 2018. augusztus 9-én. / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

A meleg idő az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Felléphet fáradtság, alvászavar, ingerültség, romolhat a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. Különösen az idősek és a gyerekek számára okozhat gondot a forróság, szédülés, rosszullét, hányinger is előfordulhat. Csütörtökön fokozódik a meleg, 32-37 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. A napos időt csak néhol zavarhatják gomolyfelhők, csapadék nem valószínű. A déli-délkeleti szél még több helyen élénk, nyugaton helyenként erős lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top