Aktuális

2100-ra tizenegymilliárdan élhetnek a Földön

Már 2050-re is 9,7 miliárdan leszünk, a népességnövekedés több mint felét kilenc ország adja majd.

Tizenegymilliárdra emelkedhet 2100-ra a Föld lakossága – közölte az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya hétfőn New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentésében. A dokumentum szerint a Föld lakosságának száma akkor éri el csúcspontját. Az idei év becslése lefelé igazította a korábbi előrejelzéseket. Egy 2017-es jelentésben 11,2 milliárd főre becsülték bolygónk lakosságát a 22. évszázad elejére.

A csökkenésre mindenekelőtt az egyre több országban tapasztalható alacsonyabb születési arányszámok adnak magyarázatot. A magasabb várható élettartam és a csökkenő termékenységi szintek miatt elöregednek az egyes társadalmak, emellett egyre több országban zsugorodik a lélekszám is.

tömeg túlnépesedés

(iStock)

2050-re az előrejelzés szerint a világ lakossága a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárdra fog gyarapodni. A jelentés azt állítja, hogy kilenc ország fogja adni a népességnövekedés több mint felét 2050-ig. Ezek az országok: India, Nigéria, Pakisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Egyesült Államok.

Az ENSZ-jelentés kiemeli azt is, hogy 2010 és 2020 között egyes államokban a migráció játszott kulcsszerepet a népesség összetételének megváltozásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top