Aktuális

Otthagyja az iskolát Greta Thunberg

Teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának akarja szentelni, ezért felfüggeszti a tanulmányait.

„Az emberiség tehetős részének többet kell tennie a klímaváltozás ellen” – jelentette ki Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista egy stockholmi konferencián tartott beszédében, amelynek szövegét kedden hozták nyilvánosságra.

Thunberg a múlt hét végén a Brilliant Minds (Brilliáns elmék) elnevezésű, nem nyilvános konferencián vett részt a svéd főváros egyik szállodájában a rendezvényre külön meghívott személyek társaságában. A konferencián hangsúlyozta, hogy nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói felelősek az éghajlatváltozásért, hanem az olyan hatalmasok – politikusok, hírességek és üzletemberek–, akik gyakran magánrepülőgépekkel utaznak.

Greta Thunberg

Greta Thunberg (Getty Images)

A 16 éves aktivista lány szerint a világ leggazdagabb tíz százaléka felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem feléért. Thunberg mindent átfogó szemléletváltást követelt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatti szintre lehessen szorítani.

A fiatal svéd lány most egy évre felfüggeszti tanulmányait, hogy teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának szentelhesse. Az általa szervezett péntekenkénti klímasztrájkok, valamint a különböző konferenciákon és a csúcstalálkozókon való részvétele nem volt különösebb kihatással iskolai bizonyítványára: tizennégy tantárgyból jeles, háromból jó értékelést kapott.

„Ha nem sztrájkoltam és utaztam volna annyit, minden tantárgyból jelest kapok – mondta Thunberg a Dagens Nyheter című svéd lapnak. – Ennek ellenére megérte.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top