Aktuális

Egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

Az automata kasszák miatt eltűnőben a szakma.

Egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben, a szakmát nemcsak az alacsony bérek és a munkaerőhiány sújtja, hanem egyre több helyen önkiszolgáló kasszák veszik át a munkát.

A vásárlók időt, a kereskedelmi láncok pedig pénzt nyernek, ha pénztárosok helyett automatikus kasszákat üzemeltetnek – idézi a helyzetet felmérő Nielsen kutatóintézet szakértőjét a Hvg.hu.

  • Franciaországban a szupermarketek több mint fele vegyes rendszerben működik: még vannak pénztárosok, de egyre több az automata kassza.
  • A fiatalok inkább az önkiszolgáló fizetési mód hívei, az idősebbek inkább pénztárosnál szeretnek fizetni.
  • Sanghajban már arcfelismerő rendszeren keresztül is lehet el lehet intézni a fizetést a Carrefour üzletlánc boltjaiban. Előzetes regisztráció után a vásárló csak odaáll a kamera elé, majd az összeget levonják a bankszámlájáról.
  • A Casino internetes kereskedőhálózat párizsi szupermarketje éjjel-nappal nyitva tart, hiszen szinte nincs hús-vér dolgozó az üzletben, mindent szoftverek intéznek.

A nagy kiskereskedelmi cégek alkalmazottai közben tiltakoznak a munkakörülmények és az alacsony fizetések ellen. Az Amazon dolgozói figyelmeztető sztrájkba kezdtek, mert egyre inkább úgy kezelik őket, mint a robotokat, és hasonló a helyzet a Wal-mart esetében is.

(Kiemelt kép: Istockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top