Aktuális

Elpusztult a világ legöregebb fogságban tartott gorillája

A „Főnökasszonynak” is becézett Trudy 63 éves volt. 1998-ban az egyik utolsó vadon befogott síkvidéki gorillaként került a Little Rock-i állatkertbe.

Szerdán 63 éves korában elpusztult Trudy, a világ legidősebb fogságban élő nyugati síkvidéki gorillája – közölte a Little Rock-i állatkert szóvivője. Susan Altrui hozzátette: az idős nőstény halálát a gondozói fedezték fel.

majom, gorilla

Képünk illusztráció (Fotó: Maurizio Gambarini/dpa)

Trudy volt a legidősebb gorilla az állatkertek és vízi parkok szövetsége (Association of Zoos and Aquariums) nemzetközi akkreditációs szervezet adatai szerint. Lehetséges, bár nagyon valószínűtlen, hogy létezik még nyugati síkvidéki gorilla olyan állatkertben, amely nem tagja a szövetségnek – írja a HVG.hu.

Trudy még 1988-ban került a Little Rock-i állatkertbe egy Ollie nevű hímmel együtt. Egyik korábbi gondozója, Syd Tanner főnökasszonynak hívta a csak hímekből álló gorillacsapat élén. Ő volt az egyik utolsó a vadonban befogott gorillák közül.

A gorillák átlagos élettartama vadon 35-40 év, de fogságban akár 50 évig vagy tovább is élhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top