Aktuális

Babaváró hitel: kiknek lehetőség valójában?

Szabad felhasználású, kamatmentes csodahitel nagycsaládosoknak. Túl szép, hogy működjön?

Babaváró támogatás: kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik azok számára, akik hitelfelvételen és gyermekvállaláson is gondolkodnak. Ugyanakkor nem mindenki jogosult a támogatásra, és nem is feltétlenül jár jól mindenki, aki él vele…

„Nem akartuk az egzisztenciát a család elé helyezni”

Ivett és férje, Attila még a gimnáziumban szerettek egymásba, érettségi után nem sokkal összeházasodtak, aztán jöttek a gyerekek: Patrik és Lili négy, illetve két és fél évesek. A harmadik baba, Szofi július közepén érkezett, így az otthonbővítés miatt amúgy is hitelben gondolkodó pár szerette volna, ha a harmadik baba lesz a „késleltető” a részletek visszafizetésére, és három évvel később kezdenek csak törleszteni. Azonban hiába fiatalok, első házasok, tartozásmentesek, és hiába érkezett a megfelelő időben a kicsi, mégsem jogosultak babaváró hitelre egy olyan speciális helyzet miatt, amely sok fiatalon családot alapító, ugyanakkor továbbtanulásban gondolkodó házaspárt érint.   

„Én főiskolás voltam, amikor a két gyerek született, mellettük szereztem meg a pedagógusdiplomámat, de munkaviszonyom soha nem volt. Mellesleg jegyzem meg, így gyed sem jár, csak gyest kapok. A férjem jelenleg nappali tagozatos jogviszonyban PhD-hallgató, természetesen ő a kenyérkereső, de… feketén dolgozik, mivel teljes munkaidejű munkaviszony állami ösztöndíj mellett nem létesíthető, különben nemcsak az ösztöndíj, de az államilag támogatott félévek is elvesznek, több milliós kárt okozva nekünk ezzel” – magyarázza Ivett, aki úgy tervezi, hogy ha a legkisebb gyerek, Szofi óvodába megy, szeretne elhelyezkedni – még mindig harmincon innen – a szakmájában, hiszen több gyereket már nem terveznek. Attila másfél év múlva végez, és szerződéses állás várja, ahol 350 ezer nettó fizetést kap majd.

A probléma az, hogy igazolt jövedelem nélkül egyik bank sem ad hitelt, babavárót sem. A megkérdezett bankok tájékoztatása szerint a gyes jövedelemnek számít, de csak akkor, ha van egyéb jövedelem is a családban. Márpedig alkalmazottként legalább három hónap munkaviszonyra van szükség (a vállalkozóktól 12 hónapot kérnek a bankok), és fontos, hogy legalább 75 ezer forint legyen az ebből származó jövedelem. Fontos az is, hogy babaváró hitel esetén csak a házaspár jövedelmét veszik alapul, itt adóstárs nem vonható be, holott a fiatalok szülei teljes mellszélességgel a kis család mellett állnak. 

A babaváró hitel nagy segítség, de nem csodahitel, amely minden gondodat egy csapásra megoldja (Képünk illusztráció. Fotó: iStock)

Nagyon sokan a húszas éveik végéig tanulnak, és családot csak jóval harminc, esetleg negyven után alapítanak. Mi nem akartunk ezzel addig várni, szerettünk volna fiatal szülők lenni, de közben a tanulmányainkat sem feladni. Megértem, hogy a banknak biztosíték kell, hogy képesek vagyunk fizetni a hitelt, de kiszámoltuk: havi 50 ezerről van szó, azt fel tudtuk volna vállalni, amikorra pedig a türelmi idő letelik, már a 2,2 milliós állami támogatás visszafizetése sem jelentett volna gondot az addigra fix diplomás jövedelmünk mellett” – fejti ki Ivett. 

Aztán elmosolyodik: persze az sem kizárt, hogy egy negyedik babán is elgondolkodtak volna, ha jól állnak a dolgaik addigra.  

Mi is ez?

A babaváró támogatás egy szabad felhasználású kölcsönszerződés, amellyel családalapítás előtt álló házaspárok (vagy bárki, aki most tervez még akár egy gyermeket is a meglévők mellé) akár 10 millió forintot is felvehetnek. A kölcsön kamatmentessé válik, amikor az első gyermek megszületik; ha második is érkezik, akkor az aktuális tartozás harmadát elengedik, ha pedig harmadik gyermek is világra jön, akkor az egészet eltörlik. Ezenkívül minden születés után három évre szüneteltethető a részletfizetés. A programba csak azok a gyerekek számítanak bele, akik 2019. július 1. után születnek. Vagyis nem feltétlen (vagy nem a maximális) segítség a már két-háromgyerekeseknek, csak azoknak, akik hozzájárulnak a hazai népességnövekedéshez.

Ugyanannyira jön ki a két hitel, mint most a lakáshitel

Dóra és férje, Zsolt szintén fiatalon kerültek össze, de már a harmincas éveik második felében járnak. Két kiskamasz gyerekük van, 12 és 14 évesek, szeptemberben érkezik a harmadik csemete. Mivel látták, hogy a két nagytesó milyen jól eljátszott egymással, és ők úgyis hamarosan kirepülnek, a pár szeretne egy negyedik gyereket is, nagyjából másfél év korkülönbséggel. „Az se baj, ha nem jön össze elsőre, hat év múlva töltöm csak be a negyvenegyet, ami a bűvös korhatár a babaváró hitel igénybevételéhez” – nevet az ügyvédként dolgozó Dóra.

Az értelmiségi házaspárnak – Dóra férje közgazdász – biztos jövedelme van, adósság nélkül. „Úgy tervezzük, hogy a 10 millió felét beletörlesztjük a lakáshitelbe, a felét pedig felújításra használjuk, így kb. ugyanannyira jön ki a két hitel, mint most a lakáshitel, vagyis ténylegesen jobban járunk” – így kalkulál a házaspár. Már felvették a kapcsolatot a bankkal, akik visszaigazolták, hogy jogosultak a hitelre, a napokban írják alá a papírokat. 

Kiszámoltuk azt is, hogy ha egyikünk keresőképtelen lesz valamilyen oknál fogva a gyed időtartamán túl, akkor se haljunk éhen, abszolút kijövünk egy bérből, viszont amint lehetőség lesz rá, szeretnénk előtörleszteni” – döntötték el. Amikor arról kérdezem Dórát, hogy nem bosszankodik-e, hogy az első két gyerek nem számít bele a kedvezmény körébe, így hiába van három gyerekük, nem kamatmentes a hitelük, határozottan válaszol. 

„Ezeknek a programoknak a céljuk az, hogy minél több gyerek szülessen. A könnyítés lényege épp az, hogy ne álljon meg az ember egy-két gyereknél, merjen többet vállalni. Tíz napon múlott annak idején, hogy a diákhitelemet elengedjék… ez ilyen, valahol meg kell húzni a határt. A lényeg, hogy a babaváró hitel egy korrekt, szabad felhasználású hitel, akinek jól jön, annak nagyon jól jön, de természetesen nem csodahitel, ami mindenki minden gondját egy csapásra megoldja.

Kiknek (nem) jár?

A támogatáshoz 18 éven felülinek kell lenni, és legalább az egyik házastársnak fiatalabbnak 41 évnél. Fontos, hogy legalább az egyik fél minimum 3 éve tb-jogosult legyen, és legalább az egyikük az első házasságában éljen. A KHR-tartozás kizáró ok, ahogyan azoknak sem ad hitelt a bank, akik nem tudnak legalább 75 ezer Ft-os havi jövedelmet felmutatni.

 „Megjártuk a hadak útját, ezért ne büntessen minket a rendszer”

Andrea és Zoltán azok közé tartoznak, akik örömmel élnének a babaváró hitel adta lehetőségekkel, de nem jogosultak rá. Zoltán 52 éves, és első házasságából két felnőtt fia van, Andrea pedig 37 múlt, egy 16 éves nagylány édesanyja. Úgy érzik, mindketten megjárták a hadak útját: Zoltán nagyon rosszul szállt ki a válásából, a gyerekek miatt nem is harcolt a házért és a vagyontárgyakért, két bőrönddel jött el otthonról, amikor már nem bírta tovább a helyzetet. Andrea bántalmazó kapcsolatból menekült, mindössze másfél éves volt a kislánya, amikor elhagyta a férjét, aki azóta se találkozott a gyerekkel. Hosszú ideig éltek egyedül, és most, hogy két éve egymásra találtak, szeretnék végre megélni, milyen egy szerető kapcsolatban családot alapítani, amihez nagy segítség volna a babaváró hitel. 

Két, esetleg három közös gyereket tervezünk. Annak idején mindketten nagy családról álmodtunk, de ez nem sikerült, együtt végre megvalósíthatjuk az álmunkat. Hogy nem vagyunk már huszonévesek? Nem baj, mindketten erősek és egészségesek vagyunk, rendszeresen sportolunk. Nemcsak a vér szerinti gyerek, de az örökbefogadás is szóba jöhet, függetlenül attól, hogy könnyen teherbe esnék-e, hiszen meggyőződésünk, hogy az a szülő, aki a gyereket neveli, nem pedig minden esetben az, akinek a genetikai állományát hordozza a kicsi” – mondja Andrea.

Babaváró hitel: lehetőség vagy csapda? (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

„Úgy érezzük, azzal, hogy elvált, újraházasodott szülőként nem kaphatjuk meg a hitelt, a rendszer tulajdonképpen megbüntet minket azokért a korábbi döntésekért, amelyekért már mindketten többszörösen megfizettünk. Fontos elmondani azt is, hogy korábban egyikünk sem profitált abból, hogy gyereke született. Mindketten főállású vállalkozók vagyunk tizenéve, így soha még csak családi adókedvezményre sem voltunk jogosultak a gyerekeink után” – teszi hozzá. 

Ők ugyan jól járnának a hitellel, Andrea ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy valóban mindenkinek jó üzlet-e a babaváró. „A nővérem tizenegy évig bankban dolgozott, a lakossági hitelezés volt a fő szakterülete. Látott házasságokat rondán tönkremenni úgy, hogy végül a bank vitte a szép házat, mert már azt is hagyták veszni… Látta a svájci frankosok tönkremenetelét, a hitel átvállalásakor érkező rohamot… Most pedig látjuk az új csok-házakat kinőni a földből: sokan nulla gyerekre vállalják a hármat úgy, hogy egynél kiderül, azt sem bírják, mások rémes kapcsolatban élnek, csalják egymást, eszük ágában sincs újabb gyereket vállalni, a hitelt meg a valóságban a szülők fizetik…”

Határozott véleménye van az egészről: „Az biztos, hogy nem mindenkinek való a babaváró hitel sem, ugyanakkor a jogosultak köréből teljesen fölösleges, kártékony diszkrimináció kizárni azokat, akik igenis profitálnának belőle, csak épp nem most először alapítanak családot, vagy épp túl vannak a korhatáron. Azt hiszem, mi, akik a hadak útját már megjártuk, sokkal nagyobb valószínűséggel tudjuk, mit vállalunk, és maradunk együtt a nehézségek ellenére…” – fogalmaz. 

A babaváró hitellel tehát vélhetően azok járnak igazán jól, akiknél már úton van az első baba, szeretnének nagycsaládosok lenni, még a koruk és az egzisztenciájuk is engedi, de akkor sem történik nagy baj, ha egy gyereknél megállnak: ebben az esetben örülhetnek a haladéknak, amit a hitel visszafizetésére kapnak. Persze ez is csak akkor előny, ha amúgy is szükségük volt kölcsönre, és reményük, lehetőségük is van a visszafizetésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top