Aktuális
Szponzorált tartalom

Szereted a popzenét, és az érzelmes dallamokat? Ismerd meg a poperát!

Tudod mi lesz a pop zene és az opera találkozásából? Egy különleges zenei műfaj, a popera, ami meghódította a világot!

Ha stílusok keverednek, az mindig kockázatos: vagy káoszra, vagy valami egészen különleges, unikális eredményre számíthatunk. A popera az utóbbi tábort erősíti, ismerd meg te is!

Mi a popera?

Sokan mondják, hogy az operát korral szeretjük meg, és tény, az idő előre haladtával a legtöbben nyitottabbá válunk a komolyzenére. Kevés olyan zenei műfaj létezik, ami annyira érzékletesen képes közvetíteni az érzelmeket, mint az opera. Bár a klasszikus opera nyelve olasz, a történet és a zene miatt nincs szükség arra, hogy beszéljünk olaszul: az énekesek és a hangszerelés tökéletesen átadják az érzelmeket, ami valójában minden zene lényege, műfajtól függetlenül.

Ha szereted az érzelmes dallamokat, de a populárisabb műfajok közelebb állnak hozzád, akkor a poperát imádni fogod! Ha az operát popzenei elemekkel kevered, valami egészen különleges, és nagyon szerethető műfajt kapsz. A popera, pontosabban az opera más, populárisabb műfajokkal történő keresztezése nem új keletű, ugyanis már az 1900-as évek elején is létezett. Amikor olasz bevándorlók léptek Amerika földjére, az otthonukat, Olaszországot maguk mögött hagyták, de a zene szeretetét magukkal vitték, és mindent megtettek azért, hogy az operát népszerűsítsék az új világban.

A popera legzseniálisabb képviselői

Az újszerű hangzásvilág elvarázsolta az embereket, de a 20. század igazán nagy zenei dobására 1969-ig várni kellett, amikor bemutatták a Tommy című rockoperát. Ezt követően a zenetörténelem egyik leghíresebb albuma is népszerűsítette a műfajt: 1975-ben a Queen kiadta negyedik albumát A night at the opera címmel. 1986-ban aztán Luciano Pavarotti a Lucio Dalla – Caruso dallal tovább népszerűsítette az operát populárisabb formában – a dalt azóta Andrea Bocelli, Josh Groban és Katherine Jenkins is felénekeltek.

Pavarotti több pop és soul énekessel is együtt dolgozott: a Queen, Celine, Dion, Bryan Adams, James Brown és Barry White is duettezett a tenorral. Sőt, A három tenor is sok olyan popzenét feldolgozott, amit addig csak a diszkógömböktől fényes szórakozóhelyeken hallhattunk. A popera az egész világot meghódította, mivel egyszerre dallamos és modern, így könnyebben elért szinte minden korosztály szívéhez – és füléhez. Idén szeptemberben a popera műfajának egyik legtehetségesebb képviselői az  Il Volo látogat el hozzánk: a három fiatal férfi Gianluca Ginoble (bariton), Piero Barone és Ignazio Boschetto (tenorok) a 2015-ös Sanremói dalfesztivál győztesei olyan hangzásvilágot hoznak el, aminek könnyen a rabjává válhatsz. Hangolódj a szeptemberi koncertre, és hallgasd meg te is az egyik leghíresebb dalukat, a Grande Amore-t:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top