Aktuális

Elhunyt Peter Lindbergh

Lindbergh az elmúlt 40 év egyik legbefolyásosabb divatfotósa volt, jelentős szerepe volt a 90-es évek szupermodell-jelenségének megalkotásában.

Élete 75. évében elhunyt Peter Lindbergh német sztárfotós. Halálhírét szerdán párizsi stúdiója erősítette meg.

Az 1944-ben az akkor német megszállás alatt álló, a mai Lengyelország területén lévő Warthelandban született és a Ruhr-vidéken felnőtt Peter Brodbeck egyéni módon tekintett a divatra. Először kirakatrendezést tanult, majd beiratkozott a Berlini Művészeti Egyetemre, ahol esti tagozaton rajzot tanult, majd szabad festészetet Krefeldben.

A fotózás felé viszonylag későn, 27 évesen fordult, ekkor kezdte meg kétéves képzését Hans Lux német fotósnál. Az áttörést az 1978-ban bemutatott Stern című fotósorozata hozta meg számára.

A Peter Lindbergh néven világhírűvé vált művészt elsősorban modellekről, Naomi Campbellről, Linda Evangelistáról, Tatjana Patitzról, Christy Turlingtonról és Cindy Crawfordról készített képei tették ismertté. 

Mariacarla Boscono szupermodellel, torinói kiállításának megnyitóján (Fotó: Getty Images)

Lindbergh alkotásai számtalan kiállításon voltak láthatók, legutóbb Párizsban, Münchenben és Düsseldorfban. Olyan híres dizájnereknek dolgozott, mint a Jean-Paul Gaultier és Giorgio Armani. Jellegzetes fekete-fehér képeivel jelentős hatással volt a divatfotózásra.

A művész kedden hunyt el, halálának okát egyelőre nem tudni.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top