Aktuális

Óriási algainvázió miatt csaknem ugrott a balatoni főszezon

Évtizedek óta nem látott jelenség alakult ki.

Az elmúlt 20 évben az algák mennyiségét jellemző a-klorofill koncentráció maximuma nem haladta meg a 40 mikrogrammot literenként a Balatonban, idén viszont jócskán meghaladta ezt a mértéket és majdnem ugrott a szezon – írja a Balatontipp.hu

A tó nyugati végétől augusztus második felében indult folyamat pontos okát egyelőre nem tudni.

„A 2019 augusztus 26-i mérési eredmények valami teljesen váratlan és rendkívüli helyzet kialakulását jelezték. A Keszthelyi-medencében az a-klorofill koncentráció meghaladta a 100 mikrogrammot literenként, miközben augusztus elején ugyanott még csak 43 mikrogramm/liter volt. De nem csak a Keszthelyi-öbölben tapasztaltunk ilyen változást, a szomszédos Szigligeti-medencében is 66 µg/l volt az a-klorofill koncentráció értéke. Ez azt jelenti, hogy az algainvázió átterjedt erre a medencére is.” – magyarézta a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézetből Vörös Lajos professzor.

Az algák szerencsére még nem veszélyeztették a vízhasználatot, de a váratlan algatömegprodukció még nem ért véget.

A professzor annyiban bizonyos, hogy ezek az algák a Balatonban fejlődtek ki, de a fejlődésükhöz szükséges tápelemeket, a jelentősen megnőtt mennyiségű nitrogént és a foszfort a Zala vize hozta. A megnövekedett mennyiség biztosan összefügg a tározórendszerben zajló, és sajnos ismeretlen biokémiai folyamatokkal – mondta Vörös Lajos.

(Kiemelt kép: MTVA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top