Aktuális

A berliniek nem kérnek a városi terepjárókból

Egy berlini polgármester is kitiltaná az utcákról az óriási autókat.

Németországban az egyik legnépszerűbb autótípus a városi terepjáró (SUV), számuk folyamatosan nőtt az elmúlt években. Becslések szerint év végéig több mint egymilliót fognak regisztrálni ebből a gépjármű-kategóriából – írja a 444.hu a The Guardian cikke alapján.

A berliniek azonban eltüntetnék az utcákról ezeket a járműveket, miután a közelmúltban négy gyalogos vesztette életét, amikor egy Porsche Macant vezető, 42 éves férfi felhajtott a járdára Berlin Mitte nevű városrészében.

A baleset áldozatai között van egy 64 éves nő, hároméves unokája, valamint egy brit és egy spanyol járókelő – mindketten huszonévesek. Úgy tudni, a sofőr valószínűleg szívrohamot kapott vezetés közben.

A baleset felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb városi terepjárók a bicikliseket és a gyalogosokat is veszélyeztetik. A városrész polgármestere, Stephan von Dassel szerint nincs keresnivalójuk ezeknek a járműveknek a városokban, hiszen minden egyes vezetési hiba emberek életét teszi kockára, ráadásul környezetkárosítók is.

Oliver Krischner zöldpárti parlamenti politikus szerint szabályozni kellene, hogy a belvárosokba mekkora autókat engednek be. „Az lenne a legjobb, ha a helyi hatóságok mindenhol saját limitet szabhatnának” – mondta a Tagesspiegelnek.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top