Aktuális

10 év börtönre ítélték Iránban az ausztrál kutatónőt

Egyelőre nem derült ki, hogy milyen vádak alapján kapta a súlyos büntetést.

Az ausztrál Sydney Morning Herald (SMH) hétvégi számában számolt be az esetről: dr. Kylie Moore-Gilbertet a University of Melbourne munkatársát, Közel-Kelet-szakértőt még tavaly októberben börtönözték be Iránban, eddig azonban nem hozták nyilvánosságra a kilétét, attól tartva, hogy ez akadályozhatja a szabadon bocsátásért folytatott harcot.

Moore-Gilbert az egyetem ázsiai tanulmányokkal foglalkozó intézetének képviseletében látogatott Iránba még tavaly, bebörtönzése óta kizárólag az iráni ausztrál konzul látogathatta meg néhány alkalommal, családtagjai nem.

„Hisszük, hogy Kylie biztonságos hazatérését diplomáciai megoldásokkal lehet elősegíteni” – írta a család közleményében.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy miért börtönözték be a kutatót, akit ugyanabban az Evin nevű börtönben tartanak fogva, mint az Iránban turistáskodó párt, akik tíz év börtönt kaptak, mivel a határ közelében akartak drónt reptetni. Ebben a fogházban jellemzően politikai elítéltek vannak. Korábbi rabok beszámolói szerint félelmetes helyről van szó, ahol a külföldi foglyokat gyakran teljesen elszigetelik a külvilágtól.

Eilidh Macpherson, az Amnesty International munkatársa múlt héten azt mondta, aggódik az ausztrálok testi épségéért, akiknek feltehetően „súlyosan megsértik a jogait, köztük az ügyvédhez való hozzáférés jogát, de az sem elképzelhetetlen, hogy kínozzák őket”.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter múlt héten jelentette országa parlamentjének, hogy iráni kollégájával, Mohamed Javad Zariffal tárgyaltak a három bebörtönzött ausztrál sorsáról, további részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni.

Moore-Gilbert egy neve elhallgatását kérő volt kollégája elárulta, hogy a kutatónő tisztában volt a kockázatokkal, demindig nagyon körültekintően járt el hasonló helyzetekben.

Dr. Kylie Moore-Gilbert kilétét csak most hozták nyilvánosságra (Fotó: AFP)

„Ő az a típus, aki a munkájának él – idézi a SMH a névtelenséget kérő forrást. – Nagyon szerény és kedves, igazán nem lehet a tudósokra jellemző arroganciával vádolni.”

Az ausztrál lap értesülései szerint Moore-Gilbert 2017-ben szereezte meg a PhD fokozatot a University of Melbourne-ön, azóta pedig több felsőoktatási intézményben tanított is, emellett rendszeresen ír tanulmányokat a közel-keleti forradalmakról és aktivizmusról.

Tavaly decemberben még egy nőt, az iráni-ausztrál kettős állampolgárt, Meimanat Hosseini-Chavoshit is letartóztatták az iráni hatóságok, amikor távozni akart az országból. A lap értesülései szerint a népesedéssel és közegészségüggyel foglalkozó szakértőt azzal vádolják, hogy megpróbált „beépülni” több iráni tudományos intézménybe is. A SMH egy forrására hivatkozva azt állítja, hogy Hosseini-Chavoshit azóta óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az országot azonban nem hagyhatja el, amíg a nyomozás tart.

Az ausztrál külügyminisztérium weboldalán arra figyelmezteti az utazókat, hogy Iránban „a külföldieket – köztük az ausztrálokat – indok nélkül előállíthatják vagy letartóztathatják”.

A szigetországot még augusztusban figyelmeztette az iráni parlament külügyi bizottságának elnökhelyettese, Kamal Dehghani Firouzabadi, hogy az ország presztízse komoly kárt szenvedhet, ha Ausztrália csatlakozik ahhoz a katonai koalícióhoz, amely jelenleg amerikai vezetéssel a Hormuzi-szorosban állomásozik, hogy megvédje a térségben közlekedő nyugati teherhajókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top