Aktuális

Rossz helyen műtötték meg az agytumoros beteget

Hibázott a gép is és az ember is.

Egy új-zélandi kórházban műtöttek egy agytumoros beteget, az operációt azonban le kellett állítani, mert az idegsebész nem a megfelelő helyen kezdte el feltárni a férfi fejét – írja a 24.hu a Radio New Zealand honlapja alapján.

A műtéti helyet egy gép segítségével határozták meg, és ez alapján jelölték meg a páciens fején a bemetszés pontját. A műtét kezdetekor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a műszer pontatlan volt, és nem a megfelelő helyen történt a bemetszés. Ráadásul a férfi fejbőrére felrajzolt jelölések közben lemosódtak, így azok sem szolgálhattak támpontként.

Az idegsebész ezért ott folytatta a csont kibontását, ahol azt gondolta, hogy az az érintett terület, de az operációt le kellett állítani, mert túl kockázatossá vált. A beteg nem sokkal később a daganat miatt meg is halt.

Az új-zélandi egészségügyi biztos, Anthony Hill szerint bármelyik idegsebész hibázhat, ugyanakkor ezt az esetet elfogadhatatlannak nevezte, és bocsánatkérésre szólította fel az idegsebészt.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Istockphoto

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top