Aktuális

Rettegtél már ma? Újabb adat arról, hogy megfő a bolygó

A Meteorológiai Világszervezet mérése szerint a 2015–2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta. Az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850–1900 közötti időszakban.

Az előző ötéves periódussal összehasonlítva a hőmérséklet-növekedés 0,2 Celsius-fokos volt – derült ki a világszervezet új klímajelentéséből, amelyet az ENSZ hétfőn kezdődő New York-i klímacsúcsához időzítve, vasárnap tettek közzé. A legfrissebb adatok megerősítik az elmúlt évek folyamatait, ugyanis az elmúlt négy év volt a legmelegebb 1850 óta.

Arról is tanúskodnak, hogy 2019 júliusa, amelyet különösen Európában számos kánikula jellemzett, megdöntötte az abszolút hőmérsékleti rekordokat.

Emberek a párizsi Trocadero szökőkútban, 2019 nyarán (fotó: Dominique Faget / AFP)

Jobban tennénk, ha betartanánk a klímaegyezményt

A számos tudományos intézettel együttműködve készült jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ha betartanák a 2015-ös párizsi klímaegyezmény minden vállalását a gázkibocsátás csökkentésére, még akkor is 2,9–3,4 Celsius-fokkal lenne magasabb a hőmérséklet a Földön az évszázad végére.

„Ha a párizsi klímaegyezményben megjelölt 1,5 Celsius-fokban akarjuk korlátozni a hőmérséklet-növekedést, akkor az országoknak meg kellene ötszörözniük erőfeszítéseiket a szénkibocsátást illetően, vagy legalábbis háromszorosára növelni, ha 2 Celsius-fok alatt akarjuk tartani az átlaghőmérséklet növekedését 2100-ig” – vélik a jelentés készítői.

Kutatók szerint a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedési cél az, amellyel még el lehet kerülni, hogy a világ időjárásában veszélyes zavarok jelentkezzenek. „A klímaváltozás minden jele és következménye – a tengerszint-növekedés, a tengeri jég elvesztése, a szélsőséges időjárási viszonyok – erőteljesebben érezhetővé váltak. Sürgősen szükség van arra, hogy ambiciózus klímacélokat határozzunk meg” – olvasható a jelentésben.

„A tengerszint emelkedése felgyorsult, és attól tartunk, hogy az antarktiszi és a grönlandi jégtakaró gyors zsugorodása még inkább felgyorsítja a folyamatokat” – mondta Petteri Taalas, a WMO vezérigazgatója.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top