Aktuális

Bevezethetik a mindennapos énekórát a magyar iskolákban

Legalábbis újra felvetődött az ötlet...

Felélesztették a mindennapos iskolai éneklésről szóló szakmai párbeszédet, hogy a jövőben hangsúlyosabb szerephez jusson a diákok zenei nevelése — írja a Magyar Nemzet

A mindennapos énekórák ötlete először 2015-ben merült fel, akkor létrejött a Mindennapos Éneklés Bizottsága is. 2017-beniskolai hangszerbeszerzésekről és az ének-zene tanárok ösztöndíjazásáról volt szó. A téma múlt héten, az Erkel Színházban megrendezett szakmai konferencián került elő ismét.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a lapnak elmondta: Kákay István képzési vezetőjük szerkesztésében példatárat állítottak össze népszerű opera- és balettrészletekből, melyhez minden iskola ingyen juthat hozzá, és amely nagy segítség lehet a mindennapos éneklés színvonalas megszervezésében.

éneklés énekóra kórus

(iStock)

Ókovács hozzátette még, hogy tárgyalnak is arról, hogy a zenei nevelés napi szinten megjelenjen a diákok életében.

„Ha a művészet iránti fogékonyságot sikerülne több ember lelkében elvetni, annak hosszú távon, áttételesen még akár olyan pozitív hozadékai is lehetnének, hogy kevesebb ember ülne a börtönökben, vagy éppen tisztábbak lennének az utcák” – fogalmazott.

A Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában idén már a teljes alsó tagozatban bevezették a mindennapos éneklést. Skripek Katalin intézményvezető a lapnak úgy nyilatkozott: nem kötelességről és pluszteherről, hanem szórakoztató örömzenéről, közösségi élményről van szó, amely mindössze néhány percet vesz igénybe naponta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top