Aktuális

Diákok ezreit sorolták át költségtérítéses képzésre

Az állami ösztöndíjas helyüket elvesztett hallgatók mintegy 60 százaléka abbahagyja tanulmányait.

Mintegy 5500 egyetemi hallgató már biztosan elveszítette tandíjmentes, állami ösztöndíjas helyét idén nyáron, ők ősztől már csak költségtérítéses formában folytathatják tanulmányaikat – tudta meg a Népszava.

Az ösztöndíjas hallgatóknak a kormány által 2017-ben elfogadott szigorítás értelmében önmagában már nem elég, ha a kurzusokért járó kreditekből elérnek egy bizonyos számot, vagy jó tanulmányi átlagot produkálnak, ehelyett egyszerre mindkettő kell az állami támogatáshoz, ráadásul a minimumátlagot a kormányrendelet határozza meg.

egyetem előadó felsőoktatás

(iStock)

A szigorítás miatt tavaly nyáron mintegy nyolcezren veszítették el az állami ösztöndíjat. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) becslése szerint idén legalább ennyien járnak majd ugyanígy.

Kovács Péter, a HÖOK elnökhelyettese a lapnak elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizetős képzésre átsorolt hallgatók egy része diákhitellel vagy családi segítséggel folytatja tanulmányait, ám sokan inkább otthagyják az iskolát: az állami ösztöndíjukat elvesztett hallgatók között mintegy 60 százalékos a lemorzsolódás aránya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top