Aktuális

Sikerrel zárult a Cif Ragyogjon Magyarország Program – jövőre jön a folytatás!

Idén startolt a Cif Ragyogjon Magyarország Programja azzal a céllal, hogy profik és önkéntesek bevonásával tisztítsanak meg jó pár közösségi életteret. A Ragyogáskommandó nem csak ragyogó tisztaságot, hanem életre szóló élményeket is hagyott maga után ott, ahol felbukkant.

A Ragyogjon Magyarország Program idén debütált hazákban, egy igazán elismerésre méltó külföldi példát követve. A kezdeményezés Rio de Janeiróból indult, mégpedig azért, mert az ötletgazdák hisznek abban, hogy tiszta környezetben nem csak jobb az emberek közérzete és boldogabbnak érzik magukat, hanem jobban is vigyáznak a rendbe szedett közterekre, épületekre. Cseppet sem elhanyagolható az a meglátás sem, mely szerint azokban a városokban, amelyekben odafigyelnek a rendre és a tisztaságra, a közbiztonság is javul, és mérhetően visszaszorul a bűnözés.

A Cif a tisztaság elkötelezettjeként több országban útjára indított egy ehhez hasonló programot, ami Romániában már hosszabb ideje nagy népszerűségnek örvend, ebben az évben pedig néhány környező országgal együtt Magyarországon is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A hazai akció legfőbb célja is az volt, hogy amellett, hogy szebbé és tisztábbá tegyék a közösségek által használt tereket, hozzájáruljanak ahhoz is, hogy az ott élők boldogabbnak érezzék magukat. A Ragyogáskommandó munkájáról Balog Terézia a Cif márkamenedzsere és Magyarósi Csaba videoblogger, a kampány aktív résztvevője mesélt.

NLC: Mire vállalkoztatok, amikor életre hívtátok az első Ragyogjon Magyarország Programot? 

Balog Terézia: A Ragyogjon Magyarország Program során olyan helyszíneket tisztítottunk meg, amiket napi rendszerességgel használ egy-egy közösség, illetve amik megjelenése látványosan szebbé vált a szorgos kezek munkájának és a hatékony tisztítószereknek köszönhetően. Első lépésben civil szervezetek tehettek javaslatot arra, hogy milyen köztereket tisztítsunk meg, amik közül a zsűri választotta ki a két nyertest, a többi helyezettről pedig a Cif-használók és Csaba követői dönthettek szavazataikkal.

Idén összesen 6 helyszínt tisztítottunk meg: a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásával kezdtük, ezt követte a Kelet-Magyarországon található Pap faluban a Közösségi Tér és Alkotóház rendbetétele, majd a Máltai Szeretetszolgálat három óbudai játszótere is megszépült, ebben a Spar Magyarország is fontos szerepet vállalt. A szavazóknak köszönhetően a programba bekerült a Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, ahol a résztvevők szebbé és egészségesebbé varázsolták az ott tanuló gyerekek környezetét.

A kiválasztott helyszíneket professzionális takarítók segítségével „előtisztítottuk”, az aprólékosabb munkát igénylő utolsó simításokat azonban a lelkes önkéntesekre bíztuk. Nagy örömmel láttuk, hogy a közösségi tisztítás minden résztvevője nagy lendülettel vetette bele magát a virágültetésbe, a padok festésébe vagy épp a falak, az ajtók és az ablakok lemosásába. Az akció során fontosnak tartottuk, hogy a helyszínek csinosítgatásához azok is csatlakozzanak, akik a későbbiekben használni fogják a megtisztított közteret vagy épületet.

NLC: Milyen volt a Ragyogáskommandó fogadtatása ott, ahol felbukkant és munkához látott?

Balog Terézia: Mindegyik helyszínen nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, és az önkéntesek mindenhol emlékezetes pillanatokkal ajándékoztak meg bennünket. Az első megtisztítandó helyszínünkön, a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásán a gyerekek is boldogan bekapcsolódtak a takarításba, a kis Pap falucskában pedig a néptánccsoport minden tagja tisztítószert ragadott. Amíg folytak a munkálatok, bográcsban főztek, sorra érkeztek a házi sütemények, sőt még néptáncbemutatóban is részünk volt.

Magyarósi Csaba: Amikor belevágtunk ebbe a projektbe, az volt az egyik legfontosabb célunk, hogy megmozgassuk a közösségeket, többek között az én követőimet is. Ők már korábban is bebizonyították, hogy számíthatok rájuk, ha összefogásra, mások megsegítésére van szükség, kicsit mégis izgultam a találkozók előtt, hogy mennyien csatlakoznak majd hozzánk, hiszen ezúttal munkára hívtam őket, nem pedig közös filmnézésre, könnyed szórakozásra. Legnagyobb örömömre ezúttal sem csalódtam bennük, azon túl, hogy sokan eljöttek, nagyon lelkesek is voltak, és végül egy nagyon hasznos dologhoz járultunk hozzá szuper hangulatban.

Amikor a Gyermekvasút egyik állomását szépítettük meg, növényeket ültettünk, padokat festettünk és ablakokat mostunk, amitől egészen megváltozott a környék hangulata. Hatalmas élmény volt számomra Papon a kultúrház rendbetétele is, ahol a helyi nyugdíjasok hihetetlen aktivitással vetették bele magukat a közös munkába, a fiatalokkal karöltve. Nagyon megható volt látni, ahogy a közös ügy érdekében összefogtak, és megvalósították a céljukat. Az én generációm tagjai sokszor hosszasan tervezgetnek, és meetingeket tartanak, mielőtt megoldanak egy-egy feladatot, itt viszont az idősebbek rögtön munkához láttak, és elképesztő gyorsasággal, hihetetlenül jól szervezetten tették a dolgukat.

NLC: A program ragyogó sikerét látva tervezitek a folytatást?

Balog Terézia: Az idei kedvező fogadtatás után biztosak vagyunk abban, hogy jövőre is folytatódik majd a Ragyogjon Magyarország kampány. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk ebben az időszakban és már most felmerültek olyan új ötletek, amikkel még izgalmasabbá tehetjük majd az akciót. A koncepció tehát valamelyest változik, ami viszont biztosan marad, az az, hogy továbbra is nagyon számítunk a közösségek összefogására.

NLC: Ha már a tanulságoknál tartunk, Csaba, neked milyen pluszt adott ez az akció?

Magyarósi Csaba: Ismét megmutattuk, hogy egy jó cél érdekében, összefogással eszméletlenül gyorsan érhetünk el pozitív változást. A nézőim közül többekkel beszélgettem arról, hogy számukra mi volt a fő mozgatórugó, hogy részt vegyenek ebben az akcióban, és egymástól függetlenül mindannyian azt mondták, hogy azért jöttek el, mert sokkal jobban érzik magukat attól, hogy másoknak segíthetnek. Leírhatatlanul jó volt látni azt, hogy az emberek felelősséget éreznek egymás iránt, és nem mástól várják a megoldást, hanem a változásért megtesznek mindent, ami rajtuk múlik. Sem a fiatalokat, sem az idősebbeket nem tántorította el, hogy sokszor nagy melegben, a tűző napon kellett dolgoznunk – jó bulinak fogták fel az egészet, így máris háttérbe szorult a rekkenő hőség.

Nagyon örülök annak is, hogy a közös munka során a nyugdíjas nénikkel és bácsikkal is volt alkalmam beszélgetni, és mindannyian nagyon kedvesen nyilatkoztak a mai fiatalokról. Egyikük sem kezdett általánosítgatni, hanem azt mondták, hogy – pont úgy, mint a felnőttek között – köztük is találunk jó és rossz példát egyaránt. Nekem ezt nagyon jó volt az ő szájukból hallani, a szavaknál pedig még többet jelentett az, hogy láttam őket együtt dolgozni a közös céljukért.

NLC: A követőidtől milyen visszajelzések érkeztek a Cif akciójának kapcsán?

Magyarósi Csaba: A nézők nagyon szerették a Ragyogjon Magyarország kampányról szóló adásokat, és a videók alatt kommentekben is elkezdtek erről a lehetőségről beszélgetni. Tőlük azt a visszajelzést kaptuk, hogy nézőként is jó érzés töltötte el őket a változásokat látva. Biztos vagyok benne, hogy az adásokat követően sokan kedvet kaptak ahhoz, hogy másokkal összefogva tegyenek egy jó ügy érdekében, hiszen a videókban mi is megmutattuk, hogy már 2-3 óra ráfordításával milyen nagy dolgokat lehet véghez vinni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top