Aktuális

Valószínűleg a 9. századi magyarok őseire bukkantak most a Kaukázusban

A keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló kutatócsoport Oroszországban. Új, izgalmas részletek derülhetnek ki hamarosan őseink etelközi életéről.

Az Anapa város melletti Andrejevszkaja Scsel lelőhelyen végzett ásatásnál valószínűleg a 9. századból származó leleteket találtak a régészek, melyek az etelközi magyarok nyomaira és tárgyi emlékeire hasonlítanak.

„A temetkezési szokások és anyagi kultúra (Ny-K tájolás, edények, fegyverek, köztük szablya, nyílcsúcsok) szoros kapcsolatot mutatnak az Etelközből ismert, 9. századi magyarnak meghatározott Subbotyici régészeti temetkezési horizonttal” – fogalmazott a kutatásban résztvevő M. Lezsák Gabriella és Gáll Erwin.

Az orosz kutatókkal közösen vizsgált lelőhelyről korábban már néhány, a Kárpát-medencéhez köthető emléket, például palmettamintás lemezes hajfonatkorongot, tarsolylemez-töredéket, aranyozott bronz keresztvasú szablyát, hasított palmettadíszes övdíszeket is találtak a kutatók. 

A történelemtudósok a most októberben feltárt temetkezéseket különböző elemzésnek, köztük genetikai vizsgálatoknak fogják alávetni, de a kutatást továbbra is tervezik folytatni a lelőhelyen. Mint az MTI beszámolójából kiderült, az ásatás jelentőségéhez hozzájárul, hogy a magyar régészeti kutatás számára eddig többnyire fehér foltnak számító területen elsőként valósult meg közös magyar-orosz régészeti feltárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top