Aktuális

Durva megszorítás: Az ELTE lemondja tudományoslap-előfizetéseit

Az ELTE Természettudományi Karának munkatársai a héten szembesültek azzal, hogy a kar már nem fizet elő számukra számos, eddigi járatott tudományos folyóiratra. Cserébe a kutatók saját pályázati pénzből előfizethetnek a lapokra.

Az ELTE TTK épp készül lemondani tudományosfolyóirat-előfizetéseit – az erről szóló levelet, vélhetően kétségbeesésükben a kar dolgozói juttatták el a 444 szerkesztőségéhez. A lap munkatársai ezután megkérdezték a Természettudományi Kar dékánját, hogy mi áll a döntés hátterében. Kiderült, hogy részben spórolásról, részben stratégiaváltásról van szó.

Egyrészt nem igaz, hogy az ügyben minden tudományos folyóirat érintett lenne: 2020-tól egész pontosan a központi kari keretből nem az összesre, 37 nemzetközi és 26 hazai tudományos lapra nem fizetnek elő többet.

Kacskovics Imre, a TTK dékánja szerint eddig évente 44 millió forintot költöttek ezekre az újságokra, az összes publikációs kiadás pedig elérte a százmillió forintot. Ezért a kar vezetésével együtt úgy döntöttek, ezt a pénzt átcsoportosítják, és inkább az oktatás és a kutatás színvonalának emelésére fordítják. Jövőre 53 millió forintot továbbra is folyóirat-előfizetésre fognak költeni.

Kacskovics hozzátette, lépésük illeszkedik a nemzetközi trendekhez, az utóbbi időben a külföldi tudományegyetemek is felfüggesztették legdrágább előfizetéseik egy részét, mert a kiadóvállalatok árai annyira elszálltak, hogy már a Harvard könyvtára is jelezte, hogy csak a legszükségesebb előfizetéseket fogják csak megtartani.

A dékán 2020-at próbaévnek szánja, amikor megvizsgálják, milyen mértékben sújtja a Kar működését az előfizetések hiánya. Ha indokolt, 2021-ben átgondolják, hogy a most lemondott kiadványokra újból előfizetnek. A kar oktatói és kutatói addig is átgondolhatják a napokban, hogy saját pályázati forrásból előfizetnének-e a kar által lemondott lapokra. Az oktatók szerint az külön felháborító, hogy erre csak néhány nap gondolkodási időt kaptak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top