Aktuális

Alig van már koporsós temetés Budapesten

Egyre többen választják a hamvasztást.

A Budapesti Temetkezési Intézetnél megrendelt tíz temetésből nyolc már hamvasztásos, urnás, illetve szórásos. A BTI szolgáltatási igazgatója, Harsányi Andrea a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy a hamvak szétszórása a legolcsóbban 170 ezer, fülkébe temetése 220 ezer, urnasírba helyezése 270-280 ezer, míg egy koporsós temetés szimpla sírba 370-400 ezer forint. 

Budapesten már a temetések 80 százalékát hamvasztás előzi meg, Kelet-Magyarországon ez az arány 35-40, de Nyugat-Magyarországon is mindössze 50 százalék. A mintegy 4500 hazai temető bőven kiszolgálja az igényeket.

Új temetkezési módokat is találunk (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Sokféle új temetési mód kezd meghonosodni: nem számít különlegesnek az egyházak urnatemetőibe, az altemplomokba temetés, a hamvak úgynevezett száraz szórása. Nem megy már ritkaságszámba az sem, hogy hajón tartják a gyászszertartást, majd a vízbe eresztik a speciális, lebomló anyagból készült, és így tartalmát fokozatosan a vízbe engedő urnát. A BTI-nél lehetőség van arra is, hogy repülőgépről szórják ki a hamvakat a Duna bizonyos szakaszán, illetve a hatóságok által engedélyezett területek felett, és tavaly az alkonyszórást is bevezették.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top