Aktuális

Szenes Hanna is kap köztéri szobrot Budapesten

A Hosszúlépés. Járunk? mozgalom kezd célba érni a több női szoborért Budapesten.

A Hosszúlépés. Járunk? mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot – írja az Azonnali. Őrsi Gergely polgármester vasárnap jelentette be, hogy kezdeményezi a Széna téren Szenes Hanna, magyar költő és ejtőernyős szobrának felállítását. Szenes Hannát 1944 őszén árulásért halálra ítélték, és sortűz által kivégezték.

(Fotó: Wikipédia)

A Hosszúlépés. Járunk? mozgalom alapítójával, Koniorczyk Borbálával még korábban beszéltünk, akkor azt mondta, a budapesti nőalakok többsége névtelen, jó részük legfeljebb allegorikus tartalommal bír: rengeteg a „tavasztündér”, az „anya gyermekével”, a „munkásnő” és a „kiváló véradó”, de csak kevés olyan nőnek van szobra, akinek valódi történelmi, társadalmi jelentősége van.

Borbála elrettentő példaként hozta fel az Azonnalinak a Sissi-szobrot a Madách téren, szerinte az pont nem felel meg annak a módszernek, amit követni szeretnének, azaz „nem giccsfilmekből vett giccsszobrokkal javítanának az arányon” – mondta.

(Kiemelt kép: Wikipédia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top