Aktuális

Black Friday helyett AdakozóKedd

December 3-án az egész világ az adományozásért fog össze.

Idegesítenek a Black Friday-reklámok? Nem muszáj rájuk hallgatni! A #GivingTuesday – azaz AdakozóKedd – mozgalom az Egyesült Államokból indult útjára 2012-ben, azóta már több mint hatvan országban működik, több száz millió embert mozgatott meg, és ösztönzött jótékonyságra. Magyarországon minden évben sok-sok millió forint gyűlik össze csak ezen a napon jótékony célokra, és sok ezer ember végez önkéntes tevékenységet.

Az #AdakozóKedd egy globálisan terjedő mozgalom, melynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A kezdeményezést a Black Friday ellensúlyozására hívták életre, hogy az embereket a nagy vásárlások időszakában arra buzdítsák, hogy odafigyeljenek egymásra, az elesettekre, a hátrányos körülmények között élőkre, és adományokkal másoknak örömet okozzanak.

NIOK Alapítvány évek óta szervez kampányokat erre a napra, a mozgalomhoz civil szervezetek, vállalatok és magánemberek egyaránt csatlakozhatnak.

Az idei évben a közösségi adománygyűjtés (crowdfunding) nagy lendületet vett, ez mutatja, hogy igenis megmozdul a társadalom egy-egy jó ügy érdekében. Az Adjukössze közösségi adománygyűjtő portál civil szervezeteknek nyújt adománygyűjtő lehetőséget, emellett a magánemberek kedvük szerint választhatnak a hozzájuk közel álló ügyek közül. Idén eddig 34 millió forint gyűlt össze csak közösségi adománygyűjtésből, 4866 adományozó közreműködésével, ebből pedig négy adománygyűjtést is több mint 2 millió forinttal támogattak a magyar adományozók.  

A szervezők szerint a nagylelkűség belső erő, amely pozitív változást hozhat mások életében, és egy alapvető érték, amely mindannyiunkat megmozgathat, nemcsak ezen a napon, hanem egész évben. „Hiszünk az összefogás erejében, és abban, hogy együtt többek vagyunk, és változást hozhatunk. Hisszük, hogy felelősséggel tartozunk egymásért, és apró dolgokkal – mint egy csomag ételadomány, önkéntes munka, kisebb-nagyobb pénzadomány – mind hozzájárulhatunk egy élhetőbb társadalom létrejöttéhez” – véli Gergely Anna Boglárka, az AdakozóKedd programvezetője.

Az idei programokról és adománygyűjtésekről az adakozokedd.hu és az adjukossze.hu oldalon tájékozódhattok.

Ezt csinálhatod az #AdakozóKedden!

#1. tipp – Nézd meg a weboldalt, és adományozz egy szimpatikus szervezetnek!

#2. tipp – Töltsétek önkéntességgel ezt a napot! Sétáltassatok menhelyi kutyát, olvassatok fel beteg gyerekeknek, vagy látogassatok idős embereket!

#3. tipp – Gyűjtsétek össze a kinőtt, már nem hordott ruhákat, játékokat, és vigyétek el őket egy segélyszervezetnek!

#4. tipp – Civil szervezet tagjaként gyűjts adományt, szervezz önkéntesnapot vagy egy eseményt az #AdakozóKedd napján, gyűjts élelmiszert, ruhákat vagy karácsonyi adományt rászorulóknak!

#5. tipp – Fogjatok össze osztálytársaitokkal, barátaiddal gondoljatok az utcán lévőkre: készítsetek szendvicseket, gyűjtsetek pokrócokat, és osszátok szét közösen!

Posztold a közösségi médiában, amit csinálsz, és használd az #adakozókedd és a #nemrólamszól hashtageket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top