Aktuális

Eperjesi tragédia: több szlovákiai város lemondta az újévi tűzijátékot, a megspórolt összeget az áldozatok megsegítésére fordítják

December 6-án nyolc ember vesztette életét egy 12 emeletes lakóházban történt gázrobbanásban, ez volt az utóbbi húsz év egyik legnagyobb tragédiája Szlovákiában.

Több szlovákiai város is lemondta a szilveszteri-újévi tűzijátékokat, az így megtakarított összegeket az eperjesi tragédia áldozatainak megsegítésére fordítják – tudósít az MTI. A szlovákiai sajtó szerint a nagyobb városok közül Pozsony, Kassa, Besztercebánya és Liptószentmiklós önkormányzata is így döntött, de több kisebb város, köztük a szlovák fővároshoz közeli Modor és a kelet-szlovákiai Svidník is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a gázrobbanás miatt kigyulladt lakóháznál (Fotó: MTI / AP / TASR / Frantisek Ivan)

Ahogy arról az nlc is beszámolt, december 6-án nagy erejű gázrobbanás történt egy tizenkét emeletes eperjesi toronyházban, a balesetben nyolc ember meghalt. Hét áldozat holttestét már megtalálták, a nyolcadiké a mentőalakulatok szerint valószínűleg még mindig a romok alatt hever. Szlovákiában ez volt utóbbi húsz év egyik legnagyobb tragédiája.

A lakóház felső hat emelete kiégett, a statikusok szerint legjobb lenne az egész épületet lebontani.  A szlovák kormány a gázrobbanás utáni napon egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Lakossági gyűjtés is indult, az e célból nyitott számlán már több százezer euró gyűlt össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top