Aktuális

Meggyőző fölénnyel verte vetélytársait Az Év Hala

Végre ez a nap is eljött: kiderült, ki viselheti idén Az Év Hala címet (amíg meg nem sütik).

Idén is alig vártuk január elsejét, hogy végre kiderüljön, melyik versenyző lett az év hala az országos szavazáson. Nos, jó, hogy korán keltünk, mert meg is van a nyertes: bizony a süllő az – szívből gratulálunk neki ezúton is.

A Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett közönségszavazáson 14.642 szavazat alapján dőlt el, hogy a választható három őshonos jelölt közül melyik viselheti 2020-ban végig Az Év Hala címet.

A süllő fölénye végig meggyőző volt; voksok legnagyobb részét (44%) kapta, de a csukának sem kell szégyenkeznie, mert második helyen végzett (38%). A fokozott védelmet élvező német bucó pedig harmadik lett (18%) – talán megbélyegző neve miatt nem éreztük eléggé „a miénknek”.

Be kell valljuk, a voksolás nem volt mindig botrányoktól mentes. Tavaly például pofátlanul csalni próbált a sebespisztráng-lobbi, de végül győzött az igazság – és a vörösszárnyú keszeg.

Na, de lássuk, a nyertes mivel érdemelte ki a dobogó tetejét!

Fotó: Sallai Zoltán, Haltani Társaság

A süllő nagyra növő, megnyúlt testű, oldalról enyhén lapított halunk. Csúcsba nyíló szája nagy, a szeglete eléri a szem hátulsó vonalát. Benne nagy, erős fogak ülnek, köztük a többiek közül kiemelkedő ebfogak is. Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik. Csoda, hogy övé lett a győzelem?!

Hazánkban egyébként viszonylag széles körben elterjedt, nagyobb folyóink paduczónájától egészen a dévérzónáig gyakori, kisebb folyóinkban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább csak a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő. Halevő ragadozó, táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi (nem csoda, hogy utóbbi labdába sem rúghatott idén).

Eddig egy szép élőlényről beszéltünk, de a Haltani Társaság siet hozzá tenni, hogy a halgasztronómia alapanyagaként sem elhanyagolható, főként, mivel húsa szálkamentes. Jó étvágyat hozzá idén is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top