Aktuális

Rétvári Bencének: Mit tiltsunk még be?

A kereszténydemokrata politikus kiborult, és tanúbizonyságát adta, hogy fogalma sincs sem a művészi, sem a szólásszabadságról. A szatírát meg egyszerűen nem érti.

Rétvári Bence ismét felült a hülyeségvonatra, és alaposan felfűtötte a kazánt, amikor a héten a KDNP weboldalán közleményben állt bele páros lábbal a Netflixbe, hogy a világcég azonnali jelleggel távolítsa el kínálatából a Krisztus első megkísértése című szatirikus alkotást. Tippem szerint a brazil film készítői alkalomadtán hálálkodhatnak majd a kulturális ajánlóért, ugyanis a buzgólkodó Rétvári nélkül valószínűleg jóval kevesebben látták volna a produkciót. De lássuk, miről is van szó:

A 2019-es A Primeira Tentação de Cristo című brazil rövidfilm Rodrigo Van Der Put rendezésében készült, sztorija szerint a harmincadik szülinapjára hazaállító Jézus a jeles napon bemutatja a szent családnak a szerelmét, aki egy férfi. 

GIF

Ez kiverte a biztosítékot Rétvárinál, és a zsigeri reflex is legott elősarjadt a magaskultúra iránt remegő politikus lelkéből: követelni kezdte, hogy a szűk 160 millió embert kiszolgáló Netflix azonnal tüntesse el ezt a förtelmet az internetről. 

Figyu, Bence, nem tudom, hallottál-e már a művészi szabadság fogalmáról, de ha nem, akkor segítek. A Wikipedia szerint erről volna szó: „A művészi szabadság azt jelenti, hogy a művész szabadon megválaszthatja kifejeznivalója tárgyát, módját, a művet nyilvánosságra hozhatja, és engedélyt adhat a felhasználásra.” Vagyis, hálistennek (érted) sehol a világon nem kell egyetlen művésznek sem megkérdeznie tőled, hogy az alkotásaikhoz te mit szólsz. (Aki esetleg azon gondolkodik, hogy miért ütök meg ilyen bizalmas hangot a politikussal kapcsolatban, annak ajánlom korábbi hasonló írásaimat, például Rétvári feminista kiáltványával, illetve a nők pénzügyi önállóságára vonatkozó gondolataival kapcsolatban.) 

Rétvári Bencének érdemes lenne előbb gondolkodnia, aztán nem feltétlenül beszélnie (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Szóval az a helyzet, hogy attól, mert neked speciel nem tetszik valami, pár tízmillió embernek még lehet, hogy igen, és mivel semmilyen illegális dolog nincs benne, nincs kellő alap a betiltásához sem. Ja, hogy Jézust nem a kanonizált verzióban ábrázolja? Mi a helyzet a templomokban látható feszületekkel és festményekkel, amelyeken általában hosszú hajú, szakállas, és ami ennél is fontosabb, FEHÉR férfiként ábrázolják ezt az egyébként nyilvánvalóan közel-keleti származású, azaz leginkább barna bőrű embert? Bizony, Jézus feltehetően pont úgy nézett ki, mint azok a menekültek, akik ellen amúgy épp a te pártod és kormányod uszítja a népet immár sokadik éve. Szóval a templomokból nem kellene eltávolítani ezeket az ábrázolásokat? Pont annyi közük van a valósághoz, mint a meleg Jézusnak.

„Senki sem b***akodik Jézussal”

De van itt más is. Most, hogy a kulturális orákulum nagy gallérral megmondta, hogy mit kellene betiltani, fontos kérdések merültek fel bennem. Nem kellene-e szintén elégetni például A nagy Lebowski című, a Coen testvérek által jegyzett film összes kópiáját? Hát eleve ott kezdődik, hogy van benne egy pedofil szereplő, akit Jézusnak hívnak, tőle származik a fenti idézet is. Más értelmezések szerint pedig maga a Dude (Töki) figurája is egy afféle Jézus-paródia, aki káromkodik, drogozik és az ereiben White Russian koktél folyik. Mi ez, ha nem vegytiszta istenkáromlás?

Aztán ott van Kevin Smith Dogma című filmje 1999-ből, amiben – meg ne ijedj, durva lesz! – istent egy NŐ alakítja! Érted te ezt? Egy nőstény, egy asszonyállat! A Vatikán pedig azóta sem átkozta ki a rendezőt, pedig nem átallotta még Jézus Krisztust is joviálisan vigyorgó Jézus haverként ábrázolni. Nem látom a vonatkozó felháborodást, Bence, nem lesz ez így jó!

Jézus haver Kevin Smith 1999-es filmjében (Kép: YouTube)

Folytatva a sort, tavaly jelent meg a Terry Pratchett és Neil Gaiman regényéből készült Good Omens (Elveszett próféciák) című sorozat, amiben már megint a patriarchális egyházra törve egy nő – az Oscar-díjas Frances McDormand – szájába adták Isten szavait. Tudod, ez volt az a sorozat, amit pár, hozzád hasonló arc megpróbált leszedetni a Netflixről, annak ellenére, hogy az Amazon Prime-on jelent meg. 

Ha pedig már szóba került az Amazon Prime, képzeld, itt az elmúlt pár évben egész szép sikerrel pörgött a Preacher című sorozat, amiben a főszereplő pap egyrészt embereket öl, másrészt szexelni is szokott néha, és, anélkül, hogy nagyobbat spoilereznék, Isten egy latex kutyajelmezben jelenik meg számos epizódban. Ezt nem kéne esetleg betiltani? Vagy ennyi még belefér, ha amúgy a Megváltó nem meleg? Úgy vélem, ez lehet a helyzet, mert nem nagyon találtam Rétváritól a hasonló harcos kinyilatkoztatásokat a 2016 és 2019 közötti időszakból, amikor a Preachert műsorára tűzte valamelyik amerikai tévécsatorna. Bár persze sokkal valószínűbb, hogy a politikus erről még egyszerűen nem hallott – felteszem, nincs a háznál Amazon-előfizetés. 

GIF

Jelzem, szintén a Netflixen fut már évek óta – igen szép sikerrel – a Lucifer című sorozat, amelyben a fényhozót, a hajnalcsillagot egy ugyancsak szerethető karakterként ábrázolják. Persze ez még belefér, elvégre a sátánnak csábítónak kell lennie, hogy kísértésbe eshessen a nép egyszerű gyermeke; na, de képzeld, Bence, épp a napokban jelentették be, hogy az idén érkező, ötödik évadban az Úristent Dennis Haysbert amerikai színész alakítja majd. Össze ne rezzenj, de Haysbert színesbőrű, úgyhogy szerintem lassan ülj neki a Lucifer betiltását követelő közleménynek is, és érdemes lenne rögtön Jim Carrey 2003-as, Minden6ó című komédiájának kópiáit is megsemmisíteni a Kossuth téren nyilvános égetés közepette, hiszen abban meg Morgan Freeman formálja meg istent. 

GIF

Az lenne a tiszteletteljes javaslatom, hogy Rétvári Bence adjon ki közleményt az összes hasonló alkotással kapcsolatban, ha igazán meg akarja mutatni, hogy mekkora védelmezője is ő a kereszténységnek. Ha pedig ezt esetleg már túlzott hülyeségnek gondolná a rendkívül lényeglátó politikus, akkor a betiltogatási javaslatok helyett érdemes lenne inkább lejjebb tekerni a fullba tolt kreténséget, és nekiállni értelmes, a magyar emberek hétköznapjait érdemben javító dolgokkal foglalkozni. 

A Netflixen meg egyszerűen nem kell megnézni, ami nem tetszik – sőt, a lefelé mutató hüvelykujjas ikonnal jelezni is lehet ugyanezt a cég felé –, és akkor az algoritmus többé nem tol ilyen kényes témákat Rétvári Bence érzékenyen heteronormatív szeme elé. Persze az is lehet, hogy ez csupán egy rafkós gerillakampány, Rétvári ténykedésének hála ugyanis már több helyen láttam, hogy az érdeklődők leültek megtekinteni a Krisztus első megkísértését, és remekül szórakoztak rajta. 

Rétvári Bencét köszönet illeti a meleg Jézust ábrázoló film népszerűsítése miatt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top