Aktuális

Az elmúlt 8 év minden napján érzékelni lehetett a klímaváltozást

A 2002 után születettek életét is alapvetően befolyásolja a klímaváltozás és annak hatásai.

Az elmúlt 8 évben, vagyis 2012 óta egyetlen olyan nap sem volt, amikor ne éreztette volna a hatását az egész bolygó életét befolyásoló klímaváltozás – írja a National Geographic magazin angol nyelvű weboldala. 

„Egy klímakutató akár a nemzetközi űrállomásról is nézegethetné a bolygót, akkor is mindennap láthatná a klímaváltozás nyomait, a globális időjárási mintázatok alakulása révén” – magyarázta Reto Knutti, a zürichi székhelyű Institute for Atomspheric and Climate Science munkatársa, illetve a januárban a Nature Climate Change szakfolyóiratban megjelent kutatási anyag szerzője. 

A klímatudósok a hetvenes évek óta egyre pontosabban képesek kiszűrni az emberi működés okozta klímaváltozás jeleit a különféle földrajzi és meteorológiai adatokból. A kutatók elsősorban azt figyelik, hogyan változik az átlagos középhőmérséklet és a páratartalom az évek során, és ezt összevetik olyan klímamodellekkel, amelyek megmutatják, mi történt volna az emberi működés nélkül. Minél jobban eltér egymástól a két adatsor, annál nagyobb a baj. 

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

Az elmúlt évtizedben például a Föld légkörének átlagos hőmérséklete körülbelül 0,7 fokkal volt melegebb a XX. század közepénél. Az ipari forradalom kezdete óta pedig nagyjából 1 fokkal lett melegebb a bolygón. 

„Minden a jel-zaj arányról szól” – magyarázta Beena Balan Sarojini, az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) klímakutatója. „A klímaváltozás jelenti a »jelet«, míg az olyan időjárási események, mint például az El Nino, a zajt. Ami ma normálisnak mondható, az a múltban elképesztő szélsőségnek számított, a múlt extrém időjárási jelenségei a jövő átlagát jelzik előre.”

A szakemberek szerint pedig ma már ott tartunk, hogy akár egyetlen nap időjárási eseményeit vizsgálva is ki lehet mutatni a klímaváltozás jelenlétét, igaz, egyes szakértők, mint például a magyar Ürge-Vorsatz Diána szerint, még mindig nincs késő tenni valamit a helyzet javítása érdekében. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top