Aktuális

Koronavírus: ilyen most Magyarországon a helyzet

Felkészültek a vírus esetleges hazai megjelenésére.

Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Ezzel együtt komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget. Az utazások nyomán terjedhet a világban a fertőzés, ezért a magyar kormány is kiemelten odafigyel a megelőző intézkedésekre – közölte.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) folyamatosan tartja a kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel, valamint az Európai Bizottságot támogató járványügyi hatósággal. Horváth Ildikó  szerint az egyik legfontosabb dolog a nyugodt, fegyelmezett viselkedés. Az államtitkár a koronavírussal kapcsolatos álhírek ellen azt javasolta, az NNK aktuális információi nyomán tájékozódjanak.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatón 2020. január 22-én (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ugyanakkor már influenzajárvány van Magyarországon, mintegy 15-20 ezren küzdenek a betegséggel. Horváth Ildikó azt kérte, hogy aki észleli magán a tüneteket, maradjon otthon, ne fertőzzön meg másokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus kapcsán arról tájékoztatott, hogy az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látják el. Emellett a repülőtéren kézfertőtlenítőket helyeztek el. A kritikus tünetekkel rendelkező utasokat a reptéri egészségügyi szolgálat azonosítja. Így történt ez az éjszaka Budapestre érkezett lázas beteg esetében is. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették: nem koronavírusa van, klinikailag jól van.

Jelenlegi információk szerint Németországban négy, Franciaországban három koronavírusos beteget azonosítottak. Magyarországon továbbra sincs jelen a betegség. Az apparátus, amelynek dolga és kötelessége felkészülni a járványügyi kihívásokra, megtette és teszi is kötelességét – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Az esetleges betegek ellátására a Dél-pesti Centrumkórházat jelölték ki, míg a diagnosztikára az NNK laboratóriumát.

Kínában mostanra 132-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. A bizonyíthatóan e kórokozóval fertőzöttek száma csaknem hatezer. Legalább 47 megerősített esetet jelentettek 16 országból, köztük Thaiföldről, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Haláleset még nem történt Kínán kívül.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top