Aktuális

Időjárás: újabb ciklon közelít felénk

Az ország nyugati térségében viharos széllökések is előfordulhatnak.

A Ciara viharciklon a hét elején óriási pusztítást végzett Európában és bár Nagy-Britanniát most egy újabb, hasonló időjárási rendszer közelítette meg, végül szerencsére észak felé fordult el, vagyis nem érinti komolyabban Európát.

Egy jóval gyengébb ciklon és a hozzá kapcsolódó magassági teknő viszont Közép-Európa felett halad keleti irányban. Felhőzetéből főleg a Benelux-államokban, valamint az Alpok térségében hullott számottevő (10-40 milliméter) csapadék: zömében eső, de a hegyekben havazott is.

Az előttünk álló bő 24 órában a déli és a keleti tájak időjárását magas nyomás alakítja, eseménytelen időjárás várható. Az átvonuló hidegfrontot követően szombatra köztes magas nyomás épül ki a Kárpát-medence fölött.

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A pénteki nap hátralévő részében felszakadozik, csökken a felhőzet, felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel. Néhol futó zápor, északkeleten hózápor is előfordulhat, elsősorban a Dél-Dunántúlon pedig zivatar is kialakulhat.

Éjszaka többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de északkeleten, keleten köd és rétegfelhőzet képződése valószínű. Szombaton gomolyfelhők képződnek, fátyolfelhők sodródnak fölénk, a rétegfelhőzet keleten pedig szakadozottá válik, csapadék nem várható.

Az északnyugati szél pénteken a Dunántúlon több helyen megerősödik, Sopron környékén viharos széllökések is lehetnek. Éjszaka és szombaton mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, míg szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok közötti szintet érhet el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top