Aktuális

„Gyermekváros, maradj talpon” – egy fóti srác rappel harcol az otthonáért

Eddig nem mondták, nem mondhatták el a nyilvánosságnak a fóti gyermekváros kiskorú lakói, hogy mit élnek át az otthonuk fokozatos felszámolása kapcsán. A 17 éves Kislőrincz Dávid most viszont kemény rapszöveggel csap oda a döntéshozóknak.

„Mi Mohameddel rúgjuk kint a bőrt, te meg a kerítésednél állhatsz őrt” – ilyen és hasonló mondatokkal sorjázza a gyerekek sorsával játszadozó döntéshozókat a bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont egyik lakója.

A különleges és speciális ellátást igénylő, a gyermekvédelmi ellátásban leginkább figyelemre szoruló gyerekek körül évek óta bizonytalan a helyzet Fóton. A speciális szükségletű gyerekeket folyamatosan pörgetik ki az intézményből, amelyben egyre kevesebb a nevelő is. Ősszel jó pár gyereket visszaküldtek eredeti gondozási helyére – a nevelők és szakemberek szerint vitatható módon.

Alig maradt gyerek az intézményben, az ő sorsuk teljesen bizonytalan. Pedig nehéz életű, sokszor bántalmazó családokból érkező, több otthont megjárt, nehezen kezelhető, sok szeretetet, odafigyelést igénylő gyerekekről van szó, akinek a kiszámíthatóság, biztonság nagyon sokat jelent – derült ki a fóti gyermekközpont megvédésért harcoló civil platform, az aHang közleményéből.

A gyerekek helyzetükből adódóan nem mondhatják el a véleményüket a nyilvánosság előtt. Az egyik fóti srác mégis dalt írt az őt és társait leginkább foglalkoztató kérdésről, és oszthatóvá tette a dal felvételét, hogy – utolsó lehetőségként – így kérjen figyelmet, védelmet a gyermekotthonnak, maguknak.

A fóti gyermekközpont megvédéséért az aHangon indított petíciót már 8000-en aláírták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top