Aktuális

Hosszabb ideig maradhat életben a koronavírus, mint gondolták

A kórokozó miatt Kínában már a készpénzt is megsemmisítik, a szakértők azonban nyugalomra intenek.

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van Kínában, a kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy meddig képes életben maradni és tovább fertőzni az emberi szervezeten kívül, különféle felületeken megtapadva. A félelem azonban olyan erős, hogy a kínai központi bank például nagy mennyiségű készpénzt állt neki megsemmisíteni, hogy ezzel is gátat szabjanak a járvány terjedésének – írja a CNN.

Egyelőre még azt sem tudni pontosan, hogy milyen állatról terjedhetett át az emberre a fertőzés. Korábban a „gyanúsítottak” között voltak kígyók, denevérek és polipok. A 2003-ban nagy riadalmat okozó, a mostani COVID-19 koronavírussal rokon SARS esetében cibetmacskák, míg az úgynevezett közel-keleti légúti koronavírus (MERS) esetén tevék lehettek a vírushordozók.

A koronavírus több mint egy hétig is életben maradhat

A The Journal of Hospital Infection szakfolyóirat februári száma szerint az emberekre is veszélyes koronavírusok, mint a SARS és a MERS akár kilenc napig is fertőzésveszélyes állapotban képes túlélni például fém, üveg vagy műanyag felületeken, ha azokat nem fertőtlenítik rendesen.

A vírusok eltávolításához egyszerű háztartási tisztítószerek is alkalmazhatóak, de a szaklap szerint 62-71 százalékos etil-alkohol, fél százalékos hidrogén-peroxid vagy 0,1 százalékos hipó oldattal egy percen belül elpusztíthatóak a kórokozók.

Egy orosz nőt visszavisznek egy helyi kórház fertőzőosztályára, miután kínai tartózkodása után megszökött a karanténból (Fotó: Getty Images)

A most megjelent tanulmány egy úgynevezett metakutatás, amely 22 korábbi, szintén koronavírussal foglalkozó kutatási anyagot összegzett abban a reményben, hogy a tudósok ezáltal új információkhoz jussanak a fertőzéssel kapcsolatban.

„A jelenleg elérhető adatok szerint a COVID-19 koronavírus leginkább a SARS-szal mutat rokonságot, ez lehet a legközelebbi rokona, a génállományuk ugyanis 80 százalékban megegyezik – magyarázta dr. Charles Chiu, a University of California infektológiával foglalkozó professzora a CNN-nek. – Az eltérő vírusfajoták és a környezeti körülmények miatt azonban nem lehet egy az egyben alkalmazni a korábbi módszereket a mostani koronavírussal szemben. További kutatásokra van szükség, hogy megállapíthassuk, pontosan milyen hosszú ideig képes életben maradni különféle felületeken.”

Az amerikai járványügyi központ, a Centers for Disease Control and Prevention rámutatott, hogy a koronavírus főleg cseppfertőzéssel terjed, hozzátéve, hogy a kórokozók „rövid ideig” élnek túl a szervezeten kívül, de arra is figyelmeztettek, hogy a COVID-19-ről egyelőre még keveset tudunk.

„Elképzelhető, hogy valaki úgy kapja el a COVID-19 vírust, hogy megérint egy felületet, amelyen a kórokozó rajta van, majd hozzáér a saját szájához, orrához vagy a szeméhez” – áll a CDC weboldalán. „Ez azonban nem a vírus elsődleges fertőzési módja.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi főigazgatója a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár a koronavírus már több mint 1800 ember haláláért tehető felelőssé, a mostani kórokozó kevésbé életveszélyes mint akár a SARS, akár a MERS volt.

„A páciensek 80 százalékánál enyhe lefolyású a betegség, amelyből meg is gyógyulnak – mondta a világszervezet vezetője. – Az esetek nagyjából 14 százalékában súlyosabb tünetek, tüdőgyulladás és légzési nehézségek is kialakulhatnak, a páciensek 5 százalékánál pedig kritikus légzőszervi leállás, szepszis is kialakulhat, illetve egyes szervek is leállhatnak. A koronavírus a bejelentett esetek nagyjából 2 százalékában okozhat halált, ennek kockázata pedig egyenesen arányos az életkorral. A gyerekek között viszont viszonylag kevés fertőzést látunk.”

Neil Ferguson, a londoni Imperial College bio-matematikával foglalkozó professzora januárban azt mondta, bár a COVID-19 kevésbé veszélyes, mint a SARS vagy a MERS volt, azt így is az 1918-as spanyolnátha járványhoz lehet hasonlítani.

„Senki se essen pánikba, de igyekezzen tájékozott maradni – figyelmeztetett dr. Chiu. – Aki nagyon aggódik, annak azt javaslom, hogy gyakran mosson kezet, kerülje az érintkezést beteg emberekkel, és kövesse az egészségügyi szervezetek ajánlásait az otthoni karantén kialakításával kapcsolatban – erre akkor van szükség, ha valaki nemrég Kínában tartózkodott, vagy feltehetően fertőzött emberrel került kapcsolatba.”

A szakértő azért igyekezetet megnyugtatni a kedélyeket: „jóval nagyobb az esélye annak, hogy influenzafertőzést kapjunk, mint hogy az új koronavírus fertőzzön meg bennünket.” A CDC szerint egyébként az influenza vírusa körülbelül 48 óráig képes életben maradni a nem megfelelően megtisztított felületeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top