Aktuális
Szponzorált tartalom

Ezekre a beszélgetésekre van szüksége egy párnak

Az őszinte és elmélyült beszélgetések mindnyájunknak fontosak. De vajon mennyit és miről beszélgessünk azért, hogy élénk maradjon a kapcsolat a párunkkal, és a köztünk lévő bizalom erősödjön?

Felgyorsult életünkben ritkán jut idő elmélyült, személyes beszélgetésekre, de szerencsére a modern technológia segítségével mégis folyamatos és bensőséges kapcsolatban lehetünk a társunkkal. Egy okostelefonnal a zsebünkben nem az a kérdés, mikor tudjuk elérni őt, hanem az, hogy hogyan.

Egy telefonhívás érzelmekkel tölt fel

Egy spontán sms, egy kedves üzenet a Messengeren, vagy egy szívecskés emotikon az üzenőfalon is lehet a törődés jele, ahogy természetesen egy hagyományos telefonhívással is kifejezhetjük, hogy gyakran gondolunk a másikra. Egyébként a legtöbben ez utóbbinak örülnek leginkább. Különösen a nők fogékonyak az élő hangban elrejtett érzelmi üzenetekre, és nekik jelent sokat, ha naponta akár többször beszélhetnek a párjukkal.

A Huawei FreeBuds 3 Fülhallgatóval a napi telefonbeszélgetések élményét intenzívebbé tehetjük

Ahhoz, hogy a telefonbeszélgetéstől megkapjuk azt az érzelmi pluszt, amire szükségünk van, fontos, hogy minden zavaró tényezőt kizárjunk a hívásból. Hiszen elmélyülten, a másik szavaira és érzéseire figyelve csak akkor beszélgethetünk, ha semmilyen zörej nem szakítja félbe a legfontosabb mondatokat. Mivel zajos világban élünk, ez nem is olyan egyszerű dolog. Talán a legjobb, ha ilyenkor is a technikát hívjuk segítségül, és fülhallgatót használunk. A mai vezeték nélküli bluetooth készülékek legfejlettebb változatai nem csupán teljes szabadságot nyújtanak, hanem aktív zajszűrésre is képesek, és így kívül tartják a külvilág zavaró zörejeit. Társunk hangja így juthat hozzánk a legközelebb és a legtisztább módon, és így érzékelhetjük benne legjobban azokat a finom árnyalatokat, amelyek az érzelmeiről árulkodnak.

Mennyi beszélgetésre van szükségünk?

Szociológusok és pszichológusok sokszor feltették már a kérdést, hogy mennyi beszélgetést igényel egy egészséges párkapcsolat, ám határozott válasszal eddig adósok maradtak. A téma szakértői általában arra a következtetésre jutnak, hogy mindenkinek egyedi igényei vannak a napi beszélgetések mennyiségét illetően, és arra is rávilágítanak, hogy talán nem is a mennyiség, hanem sokkal inkább a beszélgetések minősége és rendszeressége a fontos. (Azt egyébként megjegyzik általában, hogy a nők majdnem kétszer annyi verbális kommunikációt igényelnek, mint a férfiak).

Nem mindegy az sem, hogy miről beszélgetünk, hiszen a kutatások szerint vannak olyan „örökzöld” témák, amiket folyamatosan napirenden kell tartanunk ahhoz, hogy a bizalom épüljön, és a kapcsolat erősödjön. Gyakran ki kell fejeznünk szóban például azt, hogy szeretjük és értékeljük a másikat, de az érzelmek mellett még sok egyéb, nagyon is gyakorlatias témát is érinteni kell. Egészen pontosan erről a nyolc dologról ajánlott rendszeresen beszélgetnünk:

1. Bizalom és elköteleződés – ezekben a beszélgetésekben fejezhetjük ki, hogy feltételek nélkül elfogadjuk és szeretjük a másikat, és mindig, minden körülmény között számíthat ránk.

2. Konfliktusok – a mindennapokban felmerülő nézeteltérésekről is beszélni kell rendszeresen. Ez segít őket feloldani, és megelőzi, hogy egy félreértés vagy vita haragot és dühöt szüljön, és elmérgesítse a viszonyt.

3. Szex és intimitás – frissen tartja az egymás iránti vonzalmat, ha rendszeresen szóba hozza a pár ezt a témát. Ez bizony kényes terület, talán itt a legfontosabb, hogy a kommunikációba humor és játékosság vegyüljön.

4. Pénz és munka – életünk jelentős része forog a munka és a pénz körül, ezért velük kapcsolatban sok kérdés, kétely és mondanivaló merül fel. Mindenképpen osszuk meg ezeket a másikkal, kérjünk és adjunk támaszt és segítséget ezekben a kérdésekben.

5. Család – a legtöbb párkapcsolatban az első gyermek születése után kezd rohamosan leépülni a kommunikáció. Tudatosan kell figyelnünk arra, hogy ilyen életszakaszba érkezve is kielégítsük társunk beszélgetés iránti igényét. Mi is lehetne kézenfekvőbb téma ehhez, mint hogy magáról a családról beszélgetünk?

6. Szabadidő és hobbi – gyakran előfordul, hogy egy párnak nem ugyan az a hobbija. Nem kell mindenáron részt vennünk társunk szabadidős kedvtelésében, ha az nekünk nem tetszik, de azzal, hogy beszélgetünk róla, és meghallgatjuk vele kapcsolatban a másik élménybeszámolóit, már önmagában is kifejezzük, hogy tiszteletben tartjuk társunk választását.

7. Lelki fejlődés és spiritualitás – A változás az egyetlen állandó dolog az ember életében, hiszen mindannyian alakulunk és fejlődünk életünk végéig. Magányos lelki vándorút ez, amit minden embernek egyedül kell bejárnia, de sokkal könnyebb haladni rajta, ha van valaki, akinek beszélhetünk róla. Adjunk lehetőséget, hogy a párunk beszélhessen a belső életről, és nyíljunk meg neki magunk is, és engedjük, hogy láthassa, mi min megyünk keresztül. Az ilyen beszélgetések elmélyítik a szeretetet és a megértést.

8. Álmok és tervek – mindig szakítsunk rá időt, hogy meghallgassuk társunk álmait a jövőről, és elmondjuk neki, milyen terveket szövögetünk. Önmagában is érdekes téma ez, ám álmokról beszélgetni egyúttal rendkívül gyakorlatias dolog is, hiszen így hangolhatók össze a céljaink, és így haladhatunk sokáig együtt ugyan abba az irányba.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top